Finnik, en de iKenteken-app: wat kun je er precies mee?

Finnik, en de iKenteken-app: wat kun je er precies mee?

We stappen voor een moment van de sportwagens af, om ons te verdiepen in apps!

Als je de macht had om terug in de tijd te gaan, alleen om je oma halverwege de jaren ’90 te vertellen dat er twintig jaar later apparaten zouden zijn die haar ieder moment van de dag van elk mogelijk stukje informatie op aarde zouden kunnen voorzien, zou je het dan doen? De kans is klein, tenzij je om wat voor reden dan ook héél graag uitgelachen wordt. Maar zelfs als je je voorspellende gaven zou gebruiken——freak!——om je oma op de hoogte te brengen van zulke waninformatie, zou ze het tegenwoordig waarschijnlijk nog steeds met grote moeite begrijpen.

Goed, maar wat is mijn punt nu precies? Wel, technologie ontwikkelt zich in een daverend tempo. Zo snel zelfs, dat het haast onmogelijk is om alles bij te houden. Je kunt het zo gek niet bedenken, of er is een app, service of start-up voor; zo ook in de autowereld. Zoals je uit de titel kunt opmaken gaat het hier om Finnik, een online platform dat zich volledig focust op het maken van uitgebreide autorapporten voor de consument. Dit bedrijf komt weer voort uit VWE, een in 1975 opgericht bedrijf dat zoveel mogelijk informatie over auto’s verzamelt, zodat anderen er hun voordeel mee kunnen doen. Denk hierbij vooral aan het vergemakkelijken van beslissingen rondom het uitzoeken van een auto.

Waar beide instanties wellicht nog geen belletje doen rinkelen, kan een app dat misschien wel. Jaren geleden, in 2010 om precies te zijn, verscheen er namelijk een genaamd “iKenteken”. Hiermee werd het mogelijk om zomaar een plaat in te voeren op je smartphone, waarna je gebombardeerd werd met informatie. Hartstikke tof natuurlijk, zeker wanneer je je als petrolhead ernstig verveeld. Hoewel ik de app, die inmiddels is omgedoopt tot “Finnik iKenteken“, door de jaren heen voornamelijk op deze manier gebruikte, zodat ik alles wist over de auto’s die ik onderweg tegenkwam, bleek hij ook goed van pas te komen toen ik specifiek op zoek was naar een bepaalde auto om aan te schaffen.

De app, en de site zelf, komen namelijk met een aardig rapport op de proppen, nadat je een specifiek kenteken hebt ingevoerd. Zaken als de standaard specificaties, technische informatie en wegenbelasting verschijnen in een oogopslag. Daarnaast kun je tegen een kleine vergoeding (€3,99 per kenteken) zelfs een Premium Autorapport krijgen, waarmee je over nog meer details te horen krijgt, zoals de eigenaarshistorie, APK-reparatiepunten en de opties en accessoires.

Het komt erop neer dat de app eigenlijk altijd handig is, of je hem nu gebruikt om specifieke insight te krijgen in de geschiedenis van een potentieel opknappertje, of omdat je simpelweg even benieuwd bent hoeveel pk die voorbij sjezende F-Type ook alweer had. Zeker even checken dus!

Harry Verolme

Wist als klein kind al dat hij betaald wilde worden om in auto's rond te tuffen. Tegenwoordig gebeurt dat ook, soort van. Heeft naast schrijven en autorijden een ongezonde obsessie voor sushi en hip-hop.