Stap in bij de Ferrari F40 met Tubi uitlaat

Stap in bij de Ferrari F40 met Tubi uitlaat

Eigenlijk heeft bovenstaande video geen inleiding nodig en ik vermoed ook dat jullie rechtstreeks op de video hebben geklikt in plaats van de moeite te doen om dit stukje tekst eerst te lezen. Maar ik geef jullie groot gelijk; de Ferrari F40 is een auto waar je nooit genoeg van krijgt, zeker niet wanneer er een Tubi uitlaat onder is gemonteerd die continu vlammen werpt.

In de video word je mee aan boord genomen van een Ferrari F40 met een V8 twin turbo onder de kap die zo’n 478 pk produceert. Met een topsnelheid van 324 km/h en een 0-100 km/h tijd van ongeveer 4 seconden was de F40 de snelste productiewagen uit zijn tijd (1987).

Ferrari F40 - www.hartvoorautos.nl

Autospotter NM2255 maakte deze heerlijke video op een vrij eenvoudige manier; hij heeft één GoPro camera aan de binnenkant gemonteerd en een tweede op de uitlaat gericht. De rest gaat vanzelf, de Ferrari F40 wordt lekker over het circuit gereden en wij kunnen meegenieten. Dankzij de Tubi uitlaat spuwt de F40 zo nu en dan een flinke vlam uit de drie uitlaatuiteinden.

Over de Ferrari F40:
In 1984 bracht Ferrari de 288 GTO op de markt. Hiervan zijn 4 Ferrari 288 GTO Evolutzione’s gemaakt, een wagen ontwikkeld voor het zogenaamde Group B racing. De FIA schrapte echter Group B racing en de GTO was al verouderd voor hij ook maar op het circuit te zien was geweest. De ontwikkeling van deze wagen zou echter niet voor niets geweest zijn en werd gebruikt als basis voor de F40.

In 1987 bestond het merk Ferrari 40 jaar, en om dit te vieren besloot Enzo Ferrari een bijzondere wagen te bouwen om te onderstrepen waar het Ferrari om te doen was: het bouwen van de ultieme sportwagen voor de weg. Comfort en luxe werden achterwege gelaten, alles werd ontwikkeld met maar één doel voor ogen: prestaties. De F40 werd voorzien van een 2936 cc 90° V8 motor, die uitgerust met 2 IHI turbo’s. Het gewicht werd laag gehouden door net als de Formule 1-wagens gebruik te maken van materialen zoals kevlar, koolstofvezel en aluminium. Pininfarina was verantwoordelijk voor het design.

De F40 gaat van 0 tot 100 km/h in 3.8 seconden en werd de eerste productiewagen die de grens van de 320 km/h haalde, een mijlpaal in de automobielgeschiedenis.

Jorrik Aben

29-jarige petrolhead en mede-oprichter van Hart voor Auto's, dat in 2021 inmiddels zijn 11e levensjaar is ingegaan.