Gereden: Ferrari F12berlinetta [Firstgear Cars Special]

Gereden: Ferrari F12berlinetta [Firstgear Cars Special]

Met zijn atmosferische V12 van 740 pk was de F12berlinetta de krachtigste straat-Ferrari ooit. Die titel verloor hij door de komst van de Ferrari LaFerrari maar dat maakt deze test niet minder spectaculair! 

Nou hebben wij al aardig wat auto’s gereden van het kaliber ‘supercar’ maar toch zorgde deze Ferrari F12berlinetta wel weer voor wat spanning van te voren. Het idee dat je met bijna de snelste Ferrari ooit mag gaan rijden is toch wel een tikkeltje spannend…!

Ferrari F12berlinetta

Ferrari F12berlinetta De F12berlinetta is de opvolger van de Ferrari 599 GTB en maakte een hoop los in autoland. Dit moest de auto zijn met de meeste techniek uit de Formule 1 en daarmee ook nog eens als dagelijkse auto te gebruiken zijn. Het valt niet meteen op, maar de F12berlinetta is flink compacter dan zijn voorganger. Dat was waarschijnlijk niet de bedoeling an sich, maar eerder het resultaat van een hele reeks maatregelen die erop gericht waren de gewichtsverdeling te verbeteren en het zwaartepunt te verlagen. Compactere afmetingen betekenen over het algemeen een lager gewicht. De downforce is door de geweldige aerodynamica met 200% toegenomen ten opzichte van de 599 GTB en dat maakt de F12 tot een veel meer volwassen auto op hoge snelheden. De voor de F12berlinetta volledig herziene V12 drijft nog altijd enkel de achterwielen aan, via een F1-DCT bak en een actief differentieel met beperkte slip (E-Diff).

Ferrari F12berlinetta

De F12berlinetta krijgt de jongste V12 met directe injectie van de FF, hier tot 740 pk opgevoerd dankzij aanpassingen aan de inlaat, uitlaat en compressieverhouding. Hij gedraagt zich mak als een lammetje als je hem zachtjes beetpakt, maar verandert in een ware duivel wanneer je er echt mee aan de slag gaat. Doordat de V12 lager en meer naar achteren werd ingebouwd en als gevolg van zijn compactere afmetingen kan de F12berlinetta een 2,5 centimeter lager zwaartepunt voorleggen dan zijn voorganger, de 599 GTB. In de praktijk maakt dat een groot verschil. Bochten worden scherper aangesneden, ook dankzij het stuur dat nauwkeuriger en directer is. De enorme koolstof keramische remschijven staan garant voor stevige vertragingen.

Even wat cijfertjes op een rijtje:

Vermogen: 740 pk
Koppel: 690 Nm
Topsnelheid: 340 km/h
0-100 km/h: 3,1 seconden

Gezien deze cijfers en het feit dat dit het topmodel van Ferrari is, maken wij de vergelijking met het topmodel van Lamborghini; de Aventador die wij eerder reden. In die test reden wij met een Lamborghini Aventador Roadster, maar het vergelijk mag er zijn.

Ferrari F12berlinetta

In tegenstelling tot de Lamborghini Aventador en zijn nagenoeg permanente vierwielaandrijving blijft de V12-Ferrari dus trouw aan het zuivere concept van een supersportieve coupé met achterwielaandrijving. Dat maakt de F12 niet alleen een stuk spannender om te rijden het weggedrag is ook een stuk natuurlijker als die van de eerder genoemde Lamborghini.

Ferrari F12berlinettaUiteraard zijn beide auto’s van uitzonderlijke klasse en hebben zo allebei hun eigen plus en minpunten. Mijn inziens is de bouwkwaliteit en de afwerking van de Lambo wat beter, maar maakt de Ferrari op het gebied van exclusiviteit wat meer in je los. De Lamborghini sprint sneller naar de 100 kilometer per uur dankzij de vierwielaandrijving, maar met een rollende start is de Ferrari weer sneller vanwege de geweldige F1-DCT versnellingsbak en o zo scherpe V12 die altijd bij de les is!

Voorzien van een chassis dat geslepener is dan ooit, en aangedreven door de krachtigste atmosferische V12 uit de huidige serieproductie werpt de Ferrari F12berlinetta zich op als de echte heerser in het koninkrijk van de super-GT’s. In een stijl die radicaal verschilt van die van zijn voornaamste concurrent, de Lamborghini Aventador, schuift hij de brutaliteit aan de kant en biedt hij een mooie combinatie van prestaties, dynamische efficiëntie en rijplezier, zonder de nette manieren te vergeten die traditioneel verwacht worden van een coupé van het Italiaanse sportwagenmerk. Een pracht van een auto dus, die helaas slechts weggelegd is voor de happy few.

Ferrari F12berlinetta

Wij vonden dit exemplaar bij Firstgear Cars in Almelo, een prachtig uitgevoerde F12berlinetta en voorzien van de meest gave opties. Denk aan de sportzetels van carbon fiber, de contrasterende stiksels in het interieur en de fantastische keramische remschijven. Inmiddels heeft deze F12 al weer een nieuw baasje gevonden en dat is ook niet zo gek. De F12berlinetta is van een uitstervend ras, de atmosferische V12 gaat verdwijnen. Dit betekent dat het een geweldige investering is, een auto die elk jaar weer een beetje meer waard wordt…

Tekst: Pieter Schoonderbeek
Video: Jorrik Aben
Fotografie: Ansho Bijlmakers

Ferrari F12berlinetta

Ferrari F12berlinetta

Ferrari F12berlinetta

Ferrari F12berlinetta

Ferrari F12berlinetta

Ferrari F12berlinetta

Ferrari F12berlinetta

Ferrari F12berlinetta

Ferrari F12berlinetta

Ferrari F12berlinetta

Ferrari F12berlinetta

Ferrari F12berlinetta

Ferrari F12berlinetta

Ferrari F12berlinetta

Ferrari F12berlinetta

Ferrari F12berlinetta

Jorrik Aben

29-jarige petrolhead en mede-oprichter van Hart voor Auto's, dat in 2021 inmiddels zijn 11e levensjaar is ingegaan.