Alonso dacht dat hij 13 was toen hij wakker werd na crash

Alonso dacht dat hij 13 was toen hij wakker werd na crash


Zondag 22 februari 2015 crashte Formule 1 coureur Fernando Alonso waarbij hij tussen de derde en vierde bocht van het Circuit de Catalunya in Barcelona met een relatief lage snelheid in contact kwam met de muur en werd vervolgens per helikopter afgevoerd naar het ziekenhuis.

Hij hield aan de crash een hersenschudding over en moest drie nachten ter observatie in het ziekenhuis blijven, waarop hij op 25 februari het ziekenhuis mocht verlaten en binnen een week was hij volledig hersteld.

De Spaanse krant El País meldt dat de voormalige wereldkampioen dacht dat hij 13 jaar oud was en we in 1995 leefden. Aan patiënten die een klap op hun hoofd hebben gekregen, wordt vaak gevraagd wie ze zijn, wat ze doen en wat ze van de toekomst verwachten. Fernando´s antwoord luidde: ‘Ik ben Fernando, ik rijd met karts en wil graag Formule 1-coureur worden’, zou hij volgens de krant hebben gezegd. De Spanjaard herinnerde zich aanvankelijk niks van de laatste twintig jaar. Hij wist niets meer van zijn debuut in de Formule 1 in 2001, van zijn wereldtitels in 2005 en 2006 en hij wist ook niet meer dat Real Madrid, zijn favoriete voetbalclub, in 1998, 2000, 2002 en 2014 de Champions League had gewonnen.

Hoewel Alonso binnen een week volledig was hersteld moet hij wel de grand prix van Australië op 15 maart aan zich voorbij laten gaan, maar hij is volop in training voor de race in Maleisië op 29 maart. De artsen zouden bang zijn voor het zogenaamde secondary impact syndroom, schade die Alonso kan ondervinden wanneer hij voor een twee keer hard zou crashen.

Jorrik Aben

29-jarige petrolhead en mede-oprichter van Hart voor Auto's, dat in 2021 inmiddels zijn 11e levensjaar is ingegaan.