Faillissement Spyker teruggedraaid

Faillissement Spyker teruggedraaid

Goed nieuws voor alle Spyker liefhebbers; nadat het bedrijf op 18 december failliet was verklaard en er op 21 januari beroep was aangetekend, is vanochtend het faillissement van de sportwagenfabrikant door het gerechtshof in Leeuwarden vernietigd.

Curator Henk Pasman van Wijn & Stael Advocaten vroeg het faillissement aan waarna Spyker Cars in december 2014 inderdaad door de rechter bankroet verklaard. De schuld die achter bleef zou tussen 15 tot 30 miljoen euro zijn en zou in het slechtste geval nog kunnen oplopen tot 40 miljoen. Een groot deel van de claims komt van financiers. ,,Spyker had geen bank en was afhankelijk van externe financiers”, verklaarde Pasman destijds. Verder hangt Spyker twee claims van in totaal 20 miljoen euro boven het hoofd van de curator van Saab.

Het bedrijf schreef in 2013 een verlies van 10 miljoen euro, bij een omzet van 1 miljoen euro, dat neerkomt op de productie van drie auto’s. In 2014 leed Spyker Cars een verlies van 5 miljoen euro. Medeoprichter en topman Victor Muller zei toen het faillissement werd uitgesproken al dat het niet om het einde ging van de autofabrikant.

En hij blijkt wederom gelijk te krijgen nu hij 4,3 miljoen euro bij elkaar heeft weten te krijgen waarmee de schuldenlast op Spyker BV en Spyker NV kan worden verminderd. Hierdoor kon het eerder uitgesproken faillissement worden vernietigd. In een verklaring van Spyker valt te lezen dat het bedrijf inmiddels een overeenkomst heeft bereikt met het merendeel van zijn schuldeisers. “We verwachten dat Spyker binnen enkele weken de surseance achter zich zal laten”, aldus Victor Muller.

Zodra dat gebeurd is, gaat Spyker verder met onder andere de introductie van de nieuwe sportwagen B6 Venator en de ontwikkeling van volledig elektrische Spykers.

Jorrik Aben

29-jarige petrolhead en mede-oprichter van Hart voor Auto's, dat in 2021 inmiddels zijn 11e levensjaar is ingegaan.