Eric Clapton’s Ferrari SP12

Eric Clapton’s Ferrari SP12

Voor sommigen onder ons is het bezitten van exclusieve auto nog niet exclusief genoeg wanneer iedere andere met wat geld dezelfde auto kan kopen. Een optie is dan om een auto te kopen waar er maar 1 van gebouwd is. Denk hierbij aan de McLaren X-1, de Ferrari P4/5 of the Lamborghini Aventador J. De wereldberoemde gitaris Eric Claption besloot ook een ”one-off” sportauto te willen; hij gaf Ferrari de opracht een Ferrari te bouwen als eerbetoon aan de Ferrari 512 BB.

Clapton's Ferrari SP12 - www.hartvoorautos.nl

De Berlinetta Boxer was de eerste middenmotor twaalf-cilinder die afkomstig is uit Maranello en moest de strijd aan gaan met de Lamborghini Miura. Het begon allemaal met de 365 GT4/BB en later ook de 512 BB en 512i BB, welke onder andere Eric Clapton in zijn bezit had. De gitarist was zo gek op zijn 512 BB dat hij Ferrari en Pininfarina verzocht om een 458 Italia om te bouwen zodat hij dezelfde lijnen zou hebben als de 512 BB. De auto is al onthuld in mei dit jaar, maar nu zijn er nieuwe foto’s en details vrijgekomen.

Clapton's Ferrari SP12 - www.hartvoorautos.nl

Ondanks dat Eric Clapton meerdere keren had laten blijken een twaalf-cilinder te willen, is hij waarschijnlijk tegengehouden vanwege de kosten die bovenop de kosten van het speciale project van Ferrari’s Special Projects afdeling kwamen. Voor deze speciale Ferrari, heeft Pininfarina een ontwerp gemaakt met rood aan de bovenkant en zwart aan de onderkant, net als bij de 512 BB. De daklijn heeft nu ook een paar steunbalken zoals we meer Ferrari’s van vroeger, dit in combinatie met een nieuwe spoiler.

Clapton's Ferrari SP12 - www.hartvoorautos.nl

Clapton's Ferrari SP12 - www.hartvoorautos.nl

Uiteraard hebben ze ook het interieur een retro look gegeven, met onder andere een armsteun voor de bestuurder.

Jorrik Aben

29-jarige petrolhead en mede-oprichter van Hart voor Auto's, dat in 2021 inmiddels zijn 11e levensjaar is ingegaan.