Elektrische auto’s: beter dan benzineauto’s?

Elektrische auto’s: beter dan benzineauto’s?

Als je tegenwoordig nadenkt over een nieuwe auto, dan neem je al snel ook de optie van een elektrische auto mee in je afwegingen. Beter voor het milieu, goedkoper qua brandstof en ook aantrekkelijk qua bijtelling, toch? En hoe zit het eigenlijk met de autoverzekering? Om je te helpen bij deze keuze zetten we alle voor- en nadelen eens naast elkaar.

Het milieu
De elektrische auto is vooral bedoeld om het milieu te sparen. Elektriciteit heeft nu eenmaal minder negatieve impact dan benzine. Dat komt vooral omdat een elektrische auto minder CO2 uitstoot dan een benzineauto. Tenminste, als je naar de auto zelf kijkt. Want bij het opwekken van de elektriciteit waar de auto op rijdt komt wél CO2 vrij.

Daarnaast moet je ook kijken naar het productieproces van de auto zelf. Die is op veel punten vergelijkbaar met dat van een benzineauto. Het grote verschil is echter de accu die in een elektrische auto zit. Het produceren ervan zorgt weer voor extra CO2-uitstoot.

De kosten
Bij elk ritje naar naar de pomp wordt je weer met je neus op de pijnlijke feiten gedrukt. Benzine en diesel zijn duur en daar lijkt voorlopig nog geen verandering in te komen. Elektrisch rijden wint het in dat opzicht van de traditionele brandstoffen. Gemiddeld betaal je zo’n € 0,06 per km, terwijl dat bij een middenklasse benzineauto op € 0,43 km ligt. De precieze kosten verschillen natuurlijk per model.

Een elektrische auto verzekeren valt vaak wel wat duurder uit. Dat heeft vooral te maken met het feit dat deze auto’s vaak ook duurder in aanschaf zijn. Het is wel de verwachting dat dit verschil de komende jaren kleiner wordt.

De actieradius
De actieradius is de afstand die je met een volle accu kunt rijden. Hoewel die de laatste jaren verbeterd is, blijft het wel een beperkende factor. Gemiddeld ligt die op 308 km. De auto met de kleinste actieradius is de Peugeot iOn met 90 km. De Tesla Cybertruck zou ondertussen tot wel 750 km kunnen rijden.

Dan rijd je in de meeste gevallen met een benzineauto toch nog steeds een stuk verder. Op een volle tank rijden de meeste auto’s zeker wel een kilometer of zeshonderd.

Jorrik Aben

29-jarige petrolhead en mede-oprichter van Hart voor Auto's, dat in 2021 inmiddels zijn 11e levensjaar is ingegaan.