Eindelijk weer een nieuwe Alfa Romeo: De Tonale

Eindelijk weer een nieuwe Alfa Romeo: De Tonale

Mamma Mia! Bellissima! Accattivante! De Tonale maakt het allemaal bij ons los.

En nee, het is niet dat we nu onze volledige Italiaanse vocabulaire uit de kast willen trekken, we zijn gewoon erg blij dat de Alfa Romeo productielijn uitgebreid is met deze compacte SUV. En we kijken hier niet naar een pre-productie model, nee dit is gewoon het productiemodel in vol ornaat.

We zijn design-aspecten terug van verschillende modellen. Zo heeft de neus van weg van de Alfa Romeo Brera, maar ook van ‘The blast from the past’, de Alfa Romeo SZ. De zijkant heeft het lijnenspel van de Giulietta en de achterkant is een beetje Alfa-vreemd, waarbij je zonder logo zou denken dat je kijkt naar de liefdesbaby van een Porsche Macan en een Jaguar I-Pace. Maar laten we het voor de Alfisten houden op een moderne interpretatie van de SZ-bilpartij.

Ook het interieur is van deze tijd, lekker hip, lekker dik. Een dik stuur met afgevlakte onderkant, stoelen die je lichaam goed vast pakken, een hoge middentunnel met genoeg opbergruimte en de tellerbak en het scherm op het middenconsole doen lekker futuristisch aan.

Komt ie ook van zijn plek?

Nee, verwacht geen 510pk onder de kap, het wordt geen Quadrifoglio. Dat is niet de mindset van de nieuwe Tonale. Het instapmodel heeft een hybride 130pk met een 1.5 liter 4-cilinder, daarna volgt de 160pk-variant en de topper wordt de PHEV Q4 met 275 paarden onder de kap. Het is niet de snelste ros van stal, maar met 6,2 seconden naar de 100 is de PHEV Q4 de snelste van het stel en ook aardig rap. Dat komt mede door de 7-traps automaat met dubbele koppeling. Waar we eerder trouwens meldden dat de diesel uit zou sterven, is dat hier nog niet het geval, want ook een 1,6 liter dieselmotor met 130pk en 320Nm aan koppel met 6-traps automaat wordt beschikbaar. Ook hier ga je niet mee gooien, want deze krijgt voorwielaandrijving.

In welk segment plaatsen we de Tonale?

De concurrentie komt uit de Duitse hoek: de BMW X1, Audi Q3 en Mercedes GLA en waar de premiere voor de Nederlandse markt in april van dit jaar zal zijn, kijken wij uit naar deze verrijking van het Nederlandse wagenpark!

Bron: Alfa Romeo

Tim Kanters

Van jongs af aan gek van alles wat met auto’s te maken heeft. De passie is nog steeds hetzelfde, enkel zijn de auto’s groter geworden. Neemt jullie mee in zijn beleving en schrijft over het laatste autonieuws, evenementen en meer.