Eerste Mercedes-AMG ONE aan klant geleverd in unieke uitvoering

Eerste Mercedes-AMG ONE aan klant geleverd in unieke uitvoering

De nieuwe eigenaar heeft voor nu een échte ‘one of one’

Daar is ‘ie dan. Mercedes deelt beelden met ons van de eerste klantgeleverde AMG ONE. De nu al ‘recordverbrekende’ hypercar mag nu voor het eerst naar een eigenaar. En de Duitse kentekenplaten hinten naar een aflevering in het thuisland van Mercedes. Het exemplaar werd, als we de datum bij het bericht mogen geloven, eind vorig jaar of in de eerste weken van 2023 geleverd.

Natuurlijk hebben we het ‘ruimteschip’ van Mercedes al in detail mogen bewonderen, maar de eerste is wel een bijzondere. Voorheen werd de AMG ONE alleen in het zilver of rood gezien, maar dit exemplaar is uitgevoerd in een heel donker grijs/zwart met Petronas-groene accenten. En dat blijkt helemaal geen verkeerde keuze te zijn geweest van de nieuwe eigenaar. En ook de persoonlijke plaat vinden we dik!

F1-ervaring op de openbare weg

De AMG ONE is een complexe machine. Zo grapte Mercedes-Benz CEO Ola Kallenius in juni vorig jaar nog dat het bestuur ‘waarschijnlijk dronken was’ toen het de productie goedkeurde. De ONE mocht namelijk afkijken bij zijn wederhelft in de ‘koningsklasse’. De hypercar leent onder meer haar motorblok, actieve aerodynamica en hybride-systemen van hun F1-team. Niet geheel onlogisch dus dat de productie al in augustus vorig jaar begon, en pas nu haar eerste exemplaar levert.

Mercedes had weinig tijd nodig om indruk te maken. In november van vorig jaar zette het op de Nürburgring nog het record voor ‘snelste ronde in een productie-auto’, met een verbetering van acht seconden (!). De Duitsers claimen dat de AMG ONE in betere condities nog sneller kan. Laten we hopen dat de nieuwe eigenaar een rondje durft. Al kunnen we best begrijpen dat je na vijf jaar wachten en een 2,5 miljoen euro afschrijving de ONE veilig in de collectie zet.

Kevin Pollemans

Kevin is al jaren actief binnen de automotive, en vertelt met zijn passie opmerkelijke verhalen over alle soorten auto's; van GT3 Touring tot een 2000 GT-R.