Eerste glow-in-the-dark belijning op de N329 bij Oss!

Eerste glow-in-the-dark belijning op de N329 bij Oss!

Glow in the dark snelweg

Bij Oss is de eerste autoweg uitgerust met markering die overdag licht absorbeert en dat in het donker weer afgeeft. De belijning, ook wel ‘glowing lines’ genoemd, is bij wijze van proef aangebracht op 500 meter van de N329. Bouwbedrijf Heijmans heeft speciale verf ontwikkeld die minstens acht uur blijft stralen. Daardoor is er zonder stroom toch belichting. Bij slecht weer krijgen de lijnen stroom van een zonnepaneel.

Sneeuwvlokje
Het idee voor de belijning komt van kunstenaar Daan Roosegaarde. Volgens hem zijn de ‘glowing lines’ een goede oplossing nu op sommige snelwegen de verlichting ‘s nachts uitgaat. Hij heeft allerlei plannen om wegen slimmer te maken, zoals een wegdek dat stroom afgeeft aan auto’s en sneeuwvlokjes op de weg die oplichten als het glad is.

“De focus ligt altijd op de auto, om die slimmer en energieneutraler te maken, maar de wegen bepalen veel meer het landschap”, vindt Roosegaarde.

Lichten uit
Bouwbedrijf Heijmans denkt dat automobilisten enthousiast zijn over de belijning. “We hebben zelfs gemerkt dat mensen hun lichten uitdeden om te ervaren hoe mooi de strepen zijn. Maar dat kunnen we niet goedkeuren”, zegt Roland de Waal van het bouwbedrijf. Heijmans wil de belijning graag op meer plekken aanbrengen, maar heeft vooralsnog geen concrete opdrachten gekregen.

Bron: NOS.nl

Jorrik Aben

29-jarige petrolhead en mede-oprichter van Hart voor Auto's, dat in 2021 inmiddels zijn 11e levensjaar is ingegaan.