Een verzekering vinden voor je nieuwe auto als je mag rijden

Een verzekering vinden voor je nieuwe auto als je mag rijden

Een WA-verzekering, de Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering, is verplicht zodra je een auto hebt en rijdt. Om een auto te kunnen rijden, moet je in het bezit zijn van een geldig rijbewijs. Een rijbewijs kan je behalen door examen af te leggen ervoor. Hiervoor moet je lessen volgen, de lessen zijn onderverdeelt in twee categorie├źn, de theorielessen en de praktijklessen. Beide worden afgerond met een examen, als eerst moet je je theorie examen succesvol afgerond hebben om deel te kunnen nemen aan de praktijkexamen.

Theorielessen bestaan uit drie onderdelen, kennis, inzicht en gevaarherkenning. Bij kennis krijg je te maken met verkeersregels, tekens, gebruik van de weg en feiten. Bij inzicht krijg je te maken met voorrang en voor laten gaan, noodsituaties herkennen en veilig rijden. Bij gevaarherkenning leer je gevaren tijdig herkennen en reageren naar de situatie. Elk onderdeel heeft een specifiek aantal vragen, bij kennis krijg je twaalf vragen, bij inzicht krijg je achtentwintig vragen en bij gevaarherkenning krijg je vijfentwintig vragen. Voor elk onderdeel zijn er minimale vastgestelde antwoorden die je goed moet hebben om het examen met succes af te ronden. Na succesvol afronden van het theoriegedeelte kan je over gaan naar praktijklessen en praktijkexamen.

Als je je rijbewijs hebt behaald en nu een auto wil gaan rijden is van belang om een geldige verzekering te hebben. De Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering is verplicht bij wet en is bedoeld om schade en letsels veroorzaakt aan anderen en voertuigen van anderen in het verkeer te kunnen dekken. Deze verzekering is inbegrepen in de autoverzekering. Tegenwoordig zijn er heel veel verzekeraars, als je op zoek bent naar een goedkope autoverzekering is het aangeraden om eerst autoverzekeringen te vergelijken. Tegenwoordig kan je dit heel makkelijk online doen, met internet en online zakendoen is het heel makkelijk geworden om vergelijkingen te doen en de beste voor je uit te kiezen.

Jorrik Aben

29-jarige petrolhead en mede-oprichter van Hart voor Auto's, dat in 2021 inmiddels zijn 11e levensjaar is ingegaan.