Een tweedehands auto aanschaffen: op deze zaken moet je letten

Een tweedehands auto aanschaffen: op deze zaken moet je letten

Het kopen van een tweedehands auto is vaak erg spannend. Je wilt natuurlijk dat de auto het goed doet en je er ook nog een aantal jaar mee kunt rijden. Je hebt alleen geen garantie en als er iets mis is zul je zelf voor de kosten op moeten draaien. Je zult dus zorgvuldig moeten kijken als je een tweedehands auto gaat kopen, neem geen overhaaste beslissingen. Wij vertellen je alvast waar je op moet letten bij het kopen van een tweedehands auto.

Zoektocht
Als eerste moet je bedenken welke auto je wilt hebben. Hiervoor kun je kijken op verschillende auto websites. Wees tijdens je zoektocht erg kritisch, als er iets mis is of als het er niet betrouwbaar uitziet kun je beter verder kijken. Probeer zoveel mogelijk informatie te verzamelen over de auto. Bij deze website kun je een kenteken check doen, zo heb je al wat meer gegevens. Kijk ook op internet wat de meest voorkomende mankementen zijn van het model. Dit kun je doen op auto fora of op de website van de ANWB.

Particulier of dealer
Bedenk voordat je je zoektocht begint of je een auto wilt kopen van een autodealer of van een particulier. Beide heeft zo zijn voordelen. Bij een dealer betaal je in veel gevallen vaak iets meer maar heb je ook meer zekerheid. In sommige gevallen kun je zelfs voor een bepaalde tijd garantie krijgen, als er iets mis is kun je teruggaan naar de dealer. Op het moment dat je een auto koopt van een particulier ben je minder geld kwijt maar is de kwaliteit ook minder goed.

De proefrit
Als je een proefrit gaat maken zijn er ook een aantal dingen waar je op moet letten. Als je zelf geen verstand hebt van auto’s, neem dan iemand mee. Let hierbij op de volgende zaken:

• Is de motor al warm? Dan heeft de verkoper waarschijnlijk al een stukje gereden zodat de auto makkelijker start.
• Bekijk het motorblok en check op druppels.
• Kijk de banden na op schade en de diepte van het profiel.
• Check de onderkant van de auto op roest.
• Check de uitlaat en de kleur van de uitlaatgassen.
• Geef tijdens de proefrit veel gas, maak scherp

Jorrik Aben

29-jarige petrolhead en mede-oprichter van Hart voor Auto's, dat in 2021 inmiddels zijn 11e levensjaar is ingegaan.