Dit moet je weten over een dashcam

Dit moet je weten over een dashcam

Stel, je raakt betrokken bij een verkeersongeluk of botsing. Het is duidelijk niet jouw schuld. De tegenpartij begint direct met ontkennen. Hoe bewijs je jouw onschuld? De getuige is inmiddels vertrokken. Het is nu jouw woord tegen dat van de tegenpartij. In dat geval kan een dashcam uitkomst bieden. In dit artikel vertellen we er meer over. Lees snel verder!

In de VS is het niet meer dan normaal
In de VS worden dashcams standaard in sommige voertuigen geïnstalleerd, aangezien studies hebben aagetoond dat ze, vooral voor beginnende bestuurders, de risico’s op onbezonnen rijgedrag doen verminderen. Het bijzondere aan de USA is dat de camera’s ook vaak een deel van het interieur opnemen. Zo is bij een ongeval eenvoudig te zien of de chauffeur met andere zaken bezig was en daarmee schuldig is aan het veroorzaken van het ongeluk. Uiteraard staat het filmen van het verkeer centraal om bij een ongeval te kunnen bewijzen dat andere weggebruikers een fout hebben gemaakt. In de VS en enkele andere landen wordt het gebruik van dergelijke camera’s beloond met een gereduceerde premie.

Betrouwbare ooggetuige
Met een dashcam heb je altijd een betrouwbare ooggetuige in de auto. Als je betrokken raakt bij een botsing stuur je simpelweg de beelden naar de verzekering. Probleem opgelost! De dashcam begint met filmen als je de auto start en stopt als je de auto afzet. Op allcam.nl vindt je het beste assortiment dashcams van Nederland. Je hebt al een dashcam vanaf €36.

Wat zijn de regels?
Maar een dashcam dient meer dan alleen het doel om een verkeersongeval vast te leggen. Je kunt er ook een mooie rit mee vastleggen en deze later terugkijken op de pc of tv. Anderen kunnen dan ook genieten van de prachtige shots en als het ware de reis meebeleven. Houd er echter wel rekening mee dat het filmen met een dashcam niet in elk land is toegestaan. In Nederland is een dashcam toegestaan, maar in Luxemburg is het gebruik van een dashcam verboden. Ook in Duitsland is het expliciet verboden om een dashcam te gebruiken die continu opnames maakt. Fragmenten die tot 60 seconden opgeslagen worden zijn daarentegen wel toegestaan.

Jorrik Aben

29-jarige petrolhead en mede-oprichter van Hart voor Auto's, dat in 2021 inmiddels zijn 11e levensjaar is ingegaan.