Dit moet je weten als je gaat leasen

Dit moet je weten als je gaat leasen

Het leasen van een auto is voor veel mensen interessant. Niet alleen voor bijvoorbeeld ondernemers, maar ook privé is het vaak aantrekkelijk om te leasen. Het klinkt dan eigenlijk ook ideaal. Je betaalt een vast bedrag per maand en hiervoor kun je in de auto rijden die wellicht de auto van jouw dromen is. Echter is het altijd belangrijk om goed voorbereid te zijn als je gaat leasen, want je zit toch vast aan een contract. Je wil dan niet voor verrassingen komen te staan. Dit moet je weten vóórdat je een leasecontract afsluit.

Haal alles eruit of doe het niet

Hoewel het leasen van een auto als een goedkope manier van rijden lijkt, is dit niet altijd het geval. Voor mensen die dagelijks veel reizen, is dit wel zo. Maar rijd je eigenlijk niet heel veel in de auto? Dan is het eigenlijk totaal niet goedkoper om gebruik te maken van een lease, en kun je beter zelf een auto aanschaffen. Je betaalt namelijk voor een bepaald aantal kilometers. Kom je hier niet aan? Je betaalt ze alsnog, wat natuurlijk zonde is van het geld. Reis je veel voor je werk? Je kan dan natuurlijk een auto zakelijk leasen. Hier komen nog weer meer voordelen bij kijken ten opzichte van een private lease.

Ga voor tweedehands

Bij het leasen van een auto denk je misschien snel aan het nemen van de allermooiste en nieuwste auto. Maar dit is natuurlijk helemaal niet nodig. Waarom kies je niet voor een goedkoper model en ga je voor een occasion lease? Auto’s als deze zijn nog helemaal in orde en hiermee kom je even ver als met een nieuwere auto. Het scheelt natuurlijk een hoop geld als je voor zo’n auto gaat, wat het voor veel mensen een aantrekkelijke keuze maakt. Neem dus zeker een keer een kijkje bij occasions.

Het contract blijft staan

Wanneer je leaset, zit je uiteraard vast aan een contract. In principe is daar niks mis mee. Meestal is dit voor een jaar of twee, en dat is verder geen probleem. Echter is er wel een probleem wanneer dit contract verbroken moet worden. Er bestaat natuurlijk altijd de kans dat het contract, om wat voor reden dan ook, niet door kan gaan. Wat doe je dan? Zo’n contract kan niet altijd zomaar opgeheven worden en vervolgens zit je dus nog een lange tijd vast aan zo’n contract. Voorkom dit door echt zeker te zijn van je zaak.

Jorrik Aben

29-jarige petrolhead en mede-oprichter van Hart voor Auto's, dat in 2021 inmiddels zijn 11e levensjaar is ingegaan.