Dit kun je allemaal wél aan je autoverlichting doen

Dit kun je allemaal wél aan je autoverlichting doen

‘Wat mag je eigenlijk aan de verlichting van je auto doen?’

Autoverlichting, niels hoogma, xenon, led, oled, q&a, vragen, doen

Van kaarsen tot OLED.  De autoverlichting heeft in ruim 100 jaar enorme stappen voorwaarts gezet. Maar hoe zit het eigenlijk met alle regeltjes? Kun je zomaar andere lampen gebruiken, of extra verlichting monteren? Er zijn uiteraard enkele spelregels.

Wie kent de scenes niet uit The Fast and the Furious? Je zag ineens overal neonbuizen onder de auto’s, die in de meest fraaie lichtkleuren over het asfalt glijden. Dat dit niet was toegestaan, wisten we eigenlijk ook wel. Als iedereen zijn voertuigen vol zou hangen met allerlei verlichting wordt het er niet echt duidelijker op. Wel vrolijker!

De laatste jaren is de bekende gelige halogeenverlichting vervangen door xenon-, LED-, laser-koplampen. Dit geeft meer licht én zorgt voor zicht en veiligheid. Hoewel deze nieuwere autoverlichting eerst alleen voor het luxere autosegment was weggelegd, zijn led-lampen tegenwoordig al de standaard.

En neem van mij aan dat de komende jaren nieuwe OLED-verlichting voor een enorme verandering gaat zorgen. Verlichting is straks niet alleen om te zien, maar ook om te communiceren en personaliseren.

Zelf inbouwen, of laten monteren?

Autoverlichting, niels hoogma, xenon, led, oled, q&a, vragen, doen

Mag je xenon- of ledverlichting eigenlijk zelf inbouwen?
De after-market maakt handig gebruik van allerlei ombouwsetjes. Zo kun je zelf Xenon- of LED-lampen in je koplampen te steken, die eigenlijk gemaakt zijn voor halogeenlampen. Hoewel hier eerder strikte regels over bestonden, is dat nu veel gemakkelijker. Je mag deze lampen ook zelf monteren!

De belangrijkste voorwaarde is dat de lampen daarna niet verblindend mogen zijn voor het overige verkeer. Zeker wanneer je koplampen hebt zonder een ronde lens/objectief erin, zal je een grote kans hebben op een heel ander lichtbeeld.

Er ontstaat veel onbedoelde weerspiegeling van het licht. Dit leidt tot ergernis en hinder bij tegenliggers en geeft problemen bij een APK-keuring. Een oplossing is om de lampen zover mogelijk naar beneden te richten, maar daarmee komt je lichtschijnsel dus minder ver.

Bij de APK moeten de lampen vaak ook verwisseld worden voor het origineel om geen afkeur te krijgen. Maar behalve zorgen maken over de APK kun je dus vrij simpel wat aanpassen voor meer licht of de looks.

En van die donkere achterlichtunits dan?
Als je een donkerkleurige auto hebt, is het misschien slikken als je van die opvallende rode units aan de achterkant hebt zitten. Daar moet toch wat aan te doen zijn!? Jawel, maar slechts één is toegestaan.

De enige correcte oplossing is om zogenaamde ‘smoked‘ lichtunits te plaatsen, die als zodanig zijn ontworpen en voorzien van een typegoedkeuring. Hiermee behoud je voldoende licht, wat weer prettig is voor het verkeer dat achter je rijdt. Let er wel op dat deze units geen rode reflector hebben, wat wel verplicht is om ergens links en rechts op de achterzijde te hebben. 


Bijzondere verlichting

Mag je zogenaamde US-lights hebben?
Bij de US-lights branden je richtingaanwijzers zwak mee met het dimlicht aan de voorzijde. Omdat aan de voorzijde van de auto alleen wit of geelkleurig licht gevoerd mag worden, kan dit dus niet.

Mag je zwaai-/knipperlichten hebben op je voertuig?
Nee. Alleen aangewezen diensten en voertuigen mogen verlichting voeren dat knippert. Dit geldt voor zowel de amber/oranje flits- en zwaailichten als rode, blauwe of andere kleur. Blauw wordt zelfs nog explicieter genoemd in de regeling voertuigen.

Onder ‘voeren’ verstaan we het hebben van dergelijke verlichting. Het hoeft hiervoor niet aan te staan. Ook de indruk wekken dat je blauwe lampen hebt, is helaas verboden. Dus bijvoorbeeld blauwe plastic-kappen op een antieke brandweerauto mag niet.

Ik heb een lichtgevende geurverfrisser op mijn dashboard. Mag dit?
Er mag van binnenuit GEEN verlichting naar buiten stralen. Dus de bekende Poppy geurpotjes mogen alleen als de autoverlichting niet werkt óf je deze van buitenaf niet ziet. Dat geldt ook voor andere verlichting die mogelijk in je voertuig is aangebracht.

Je ziet steeds meer auto’s met dagrijverlichting over de hele breedte. Mag ik dit zelf ook monteren?
Ja! Maar alleen als het ook dagrijverlichting betreft. Dus met een codering in het glas, vaak met de letters DRL of DL. De autoverlichting moet wel een geheel vormen met de dagrijlichten, anders mag dit niet. 

Niels Hoogma

Niels Hoogma is bekend geworden als verkeerspolitie bij het TV-programma Wegmisbruikers. Maar heeft door de jaren ook een ‘hart voor auto’s’ gekregen. Dat maakt hem de perfecte man om voor Hart voor Auto’s te gaan schrijven.