Dit is wat we weten over de nieuwe BMW M5!

Dit is wat we weten over de nieuwe BMW M5!

BMW M5 Spyshot

Een twin-turbo V8, AWD, maar ook achterwielaandrijving, en uiteraard bloedverziekend snel!

Hoor je dat? De wanhopige kreten van honderden, misschien wel duizenden, getergde zielen echoën tussen de Beierse bergen, terwijl een verzameling van eerdere generaties M5 zich gezamenlijk omdraait in hun graf. Of wacht, hij start alleen in All-Wheel Drive modus, zeg je? Ge—lukkig!

Precies, geen paniek! Bij BMW snappen ze nog dondersgoed hoe de vork in de steel zit. Frank van Meel, voorheen werkzaam bij Audi’s Quattro-afdeling, is een van de genieën achter het inventieve systeem dat ze in München M xDrive besloten te noemen. Het slimme systeem verander je met één draai aan de knop in een volledig achterwiel aangedreven scheurijzer. Via het infotainmentsysteem kun je je wagen met behulp van het M Dynamic Mode in een aantal verschillende modi zetten. De standaard 4WD is hier dus een van, al zullen de ietwat speelsere onder ons hun ogen gericht hebben op wat er volgt. Dit is niet direct een volwaardige achterwielaandrijving, maar een wat ingetogen versie hiervan, die BMW “4WD Sport Mode” noemt. Hierbij gunnen de Duitsers je een klein beetje lol, voordat de stabiliteitscontrole ingrijpt en de pret bederft. Vrees echter niet, want een optie later is het hek dan wél van de dam.

In die laatste modus wordt alle kracht van de twin-turbo V8 zonder pardon naar de achterwielen gestuurd. De 4,4-liter achtcilinder produceert zo’n 600 pk en ongeveer 700 Nm koppel! Overigens beweert BMW tegenover Car and Driver, die het prototype aan de tand mochten voelen, dat de wagen slechts 3,5 seconden nodig heeft om de 100 km/u aan te tikken. Dit gebeurt extra snel, en vooral extra soepel, doordat ze de oude DCT-bak eruit trekken om er een achttraps versnellingsbak van ZF in te lepelen.

Voorlopig klinkt het waanzinnig goed, ondanks dat we nog tot aan de IAA in Frankfurt van aankomende zomer moeten wachten. Ach ja, “teasers gonna tease”.

BMW M5 Spyshot

BMW M5 Spyshot

BMW M5 Spyshot

BMW M5 Spyshot

BMW M5 Spyshot

BMW M5 Spyshot

Harry Verolme

Wist als klein kind al dat hij betaald wilde worden om in auto's rond te tuffen. Tegenwoordig gebeurt dat ook, soort van. Heeft naast schrijven en autorijden een ongezonde obsessie voor sushi en hip-hop.