Dit is de snelste tractor ter wereld!

Dit is de snelste tractor ter wereld!

Ja, dat heb je goed gelezen. Een echte tractor, het soort dat je misschien eens schiet op een veld naast een snelweg of op het Malieveld in Den Haag natuurlijk.

Standaard levert de 6-cilinder diesel in de JCB Fastrac 8000-serie slechts 348 pk, maar levert wel bijna 1900 Nm aan koppel. Standaard is ‘ie eigenlijk ook redelijk snel – in ieder geval voor een tractor – hij haalt met gemak 70 km/h. Maar deze niet. Deze gemodificeerde Fastrac heeft maar liefst 1000 pk!

En dat was genoeg voor Guy Martin, de bestuurder van de sneller trekker, om een gemiddelde snelheid van 218,72 km/h te noteren: voldoende voor een nieuw Guinness World Record! Martin deed zijn eerste poging in de Fastrac in juni en wist tijdens die sessie 160 km/h te halen, wat goed genoeg was om het oude record van Top Gear te verslaan, maar het team wilde meer. “There are some good folk there and they said about this idea of building the world’s fastest tractor. So I said ‘if you want it piloting give us a shout’ and that’s where it came about,” vertelde Martin aan Guinness.

[OOK LEZEN: DEZE GRASMAAIER IS SNELLER DAN MENIG SUPERCAR!]

Jorrik Aben

29-jarige petrolhead en mede-oprichter van Hart voor Auto's, dat in 2021 inmiddels zijn 11e levensjaar is ingegaan.