Dit is de Rolls-Royce Wraith Eagle VIII Collection Car!

Dit is de Rolls-Royce Wraith Eagle VIII Collection Car!

Twee 20,3 liter grote en 350 pk sterke Rolls-Royce Eagle VIII-motoren, dat waren de belangrijkste instrumenten die door de Britse vliegeniers John Alcock en Arthur Brown werden gebruikt om in 1919 de Atlantische Oceaan over te steken met een Vickers Vimy-bommenwerper uit de Eerste Wereldoorlog. Dit jaar is dat precies 100 jaar geleden, een prestatie die de Britse autofabrikant nu besluit te eren.

Afgelopen donderdag kondigde Rolls-Royce de introductie van een speciale auto aan, de Wraith Eagle VIII. Omdat deze bedoeld is als een ‘collection car’, worden er slechts 50 exemplaren van gebouwd met unieke exterieur- en interieuruitbreidingen ter ere van de twee heren en hun vliegtuig. Als een eerbetoon aan de vlucht in 1919, worden de auto’s uitgevoerd in Gunmetal en Selby Grey waarbij de scheidslijn tussen de twee tinten uitgevoerd is een messing-tint. De zwarte lamellen van de grille zijn een knipoog naar de soortgelijke roosters op motorkap van de Vickers Vimy-bommenwerper.

De aanpassingen en opmerkelijke details gaan verder in het interieur met zelfs een koperen plaat met het citaat van Winston Churchill, waarin de prestaties van de twee worden geprezen: “I do not know what we should most admire – their audacity, determination, skill, science, their aeroplane, their Rolls-Royce engines – or their good fortune,”

Wat de speciale Rolls-Royce Wraith Eagle VIII Collection Car moet gaan kosten is nog niet bekend.

Jorrik Aben

29-jarige petrolhead en mede-oprichter van Hart voor Auto's, dat in 2021 inmiddels zijn 11e levensjaar is ingegaan.