Dit is de nieuwe Ferrari 812 Superfast Versione Speciale!!

Dit is de nieuwe Ferrari 812 Superfast Versione Speciale!!

Ferrari sluit al jaren de modellen af met een special edition! Ook de Ferrari 812 Superfast heeft de fijne behandeling gekregen! En wat een resultaat!

Na wat leek op een eindeloze reeks geruchten en spionagefoto’s, is de nog dikkere 812 Superfast eindelijk hier. Nou bijna. Ferrari heeft een paar afbeeldingen en voorlopige technische specificaties vrijgegeven voorafgaand aan een volledig debuut dat gepland staat op 5 mei en bevestigt daarmee een gerucht dat we voor het eerst hoorden op de FerrariChat-forums.

We zullen moeten wachten op het debuut over twee weken om de officiële naam van de auto te ontdekken, aangezien Maranello momenteel verwijst naar de versterkte 812 simpelweg als een “speciale versie” (Versione Speciale). De VS ziet er veel agressiever uit dan de “standaard” Superfast, terwijl hij toch zo mooi blijft als een modern steigerend paard zou moeten zijn.

De 812 VS, zo noemen we h’m voor het gemak, heeft grotere luchtinlaten aan de voorkant waar de spoilerlip meer uitsteekt dan voorheen en de hoeken van de bumper hebben een aerodynamische vin om de luchtstroom te optimaliseren. Een blik op het profiel toont zijopeningen achter de achterwielen, wat erop duidt dat dit geen normale Superfast is. De achterruit van het standaardmodel heeft plaatsgemaakt voor een aluminium paneel in carrosseriekleur met aero-elementen van carbon fiber die er van bovenaf uitzien als lamellen.

De ventilatieopeningen aan de achterkant geven verder aan dat er speciale aandacht is besteed aan aerodynamica, terwijl de vierronde uitlaten zijn vervangen door twee verticale stukken met een rechthoekig ontwerp en naar de hoeken van de bumper zijn geschoven.

Details over de motor zijn voorlopig schaars, maar ze zijn voldoende om het wachten tot 5 mei te verlichten. De Ferrari V12 is gekieteld tot 830pk, wat dit de sterkste Ferrari motor ooit maakt. Ja, de SF90 Stradale en LaFerrari zijn over het algemeen krachtiger, maar verwijder de hybride component en de 812 VS heeft de voorsprong als we het strikt over de verbrandingsmotor hebben.

Het is ook de Ferrari met het hoogste toerental ooit, met het volle vermogen bij 9.500 tpm. Om deze cijfers in perspectief te plaatsen: de gewone Superfast produceert 800 pk bij 8.500 tpm, dus een volle 1.000 tpm meer zou zich moeten vertalen in een geweldige soundtrack van een uitstervend ras, de atmosferische V12.

Het koppel is voorlopig niet bekendgemaakt, hoewel we een kleine stijging verwachten over de 718 Newtonmeter bij 7.000 tpm geleverd door de 6,5-liter motor in de Superfast. Door de aerodynamische tweaks te combineren met het extra vermogen, kun je erop vertrouwen dat Ferrari een manier heeft gevonden om de Superfast nog sneller te maken. De VS zou de al halsbrekende versnelling van het standaardmodel moeten overtroeven: 0 tot 100 km/u in 2,9 seconden, 0 tot 200 km/u in 7,9 seconden en een topsnelheid van 340 km/u.

Dat is voorlopig alles. De wereldpremière van de 812 VS uitgerust met “de meest nobele Ferrari-motoren” zal live worden uitgezonden, dus kom op 5 mei terug om de auto en zijn officiële naam hier te ontdekken!

Thomas Heule