Dit is de eerste Audi RS Q8 van Nederland!

Dit is de eerste Audi RS Q8 van Nederland!

Die groen Audi RS Q8 die Audi voor de introductie gebruikt zag er fraai uit, maar doe mij dit witte exemplaar maar!

En dit witte exemplaar staat sinds deze week in Leusden, uiteraard bij Pon Automotive. Het slechte nieuws? Hij staat in de showroom. Dat ding moet de weg op! Eenmaal op de weg kan de 600 pk sterke SUV al zijn krachten gebruiken om van 0 tot 100 km/h te sprinten in een zeer vlugge 3,8 seconden. Mede dankzij de 800 Nm koppel die de 4,0-liter V8 met twee turbo’s levert kan ‘ie overigens ook moeiteloos de 250 km/h behalen. Tenzij je het Dynamic Package aanvinkt op de optielijst, dan kun je door tot 305 km/h.

De normale Q8 is met zijn coupé-achtige daklijn al een van de aantrekkelijkere SUV’s die je kunt kopen, maar de RS-versie maakt het nog een stuk beter met zijn gigantische luchtinlaten vooraan en het setje ovale uitlaatuiteinden aan de achterzijde. Hij rijdt op 22-inch wielen gewikkeld in de grootste banden ooit standaard gemonteerd op een productie-Audi, namelijk 295/40. De velgen die je ziet zijn echter nog groter, het is een optionele 23-inch set die verkrijgbaar is in verschillende kleuren.

Achter de grote velgen zijn optionele keramische remmen te zien met enorme 440 mm schijven vooraan en 370 mm schijven aan de achterkant. Uitgerust met vierwielbesturing, is de RS Q8 aan de voorzijde 10 mm breder en aan de achterzijde 5 mm in vergelijking met de standaard Q8 en heeft hij een sportievere op het dak gemonteerde spoiler. Hoogglans zwarte exterieurdetails onderscheiden het RS-model verder van de reguliere Q8.

De nieuwe Audi RS Q8 komt in het eerste kwartaal van 2020 op de markt. Een Nederlandse prijs is nog onbekend, maar in Duitsland ben je minimaal €127.000,- kwijt.

Foto’s via Audi Nederland

Jorrik Aben

29-jarige petrolhead en mede-oprichter van Hart voor Auto's, dat in 2021 inmiddels zijn 11e levensjaar is ingegaan.