Dit is de 775 pk sterke Audi PB18!

Dit is de 775 pk sterke Audi PB18!

Audi PB18

Audi’s eerste volledig elektrische supercar-concept werd vandaag gepresenteerd in Monterey en onthulde aan de wereld een auto waarvan de ‘cockpit’ kan worden omgebouwd.

We zijn tegenwoordig zo gewend aan het zien van futuristisch uitziende conceptauto’s die zijn ontworpen om geavanceerde autonome rijtechnologie te laten zien, dat de nieuwste conceptauto van Audi volledig verfrissend is. Gepresenteerd op Pebble Beach, de Audi PB18 E-tron Concept is verstoken van zelfrijdende technologieën. In plaats daarvan heeft Audi zich gericht op de rijervaring om te laten zien hoe de volledig op de bestuurder gerichte elektrische superauto van onze dromen er in de toekomst uit zou kunnen zien.

Drie elektromotoren voeden de auto, met eentje aan de voorzijde en twee andere motoren die de achterwielen aandrijven; samen goed voor 680 pk. Dankzij een boostfunctie is er zelfs tijdelijk 775 pk aan te spreken. Het koppel bedraagt 830 Nm en in iets meer dan twee seconden zit je op de 100 km/h. Het concept is niet alleen krachtig, maar ook ontworpen om uiterst efficiënt te zijn. Terwijl er gereden wordt, herstelt de Audi PB18 E-tron grote hoeveelheden energie omdat de elektrische motoren verantwoordelijk zijn voor het vertragen van de auto tijdens matig remmen, waarbij de hydraulische remmen het overnemen voor het krachtigere remwerk. Dankzij de afzonderlijke elektromotoren op de achterassen kon Audi ook een Torque Control Manager ontwikkelen om de sportievere wegligging van de auto te verbeteren. In combinatie met de elektronische stabilisatiebesturing verdeelt dit systeem actief de kracht naar de wielen van de voor- en achteras wanneer dit nodig is voor maximale stabiliteit en rijplezier.

Het interieur is ook erg futuristisch, omdat de cockpit kan worden geschakeld van een tweepersoonsopstelling naar een eenzitter-configuratie voor tijdens trackdays. Bij de laatste opstelling wordt de bestuurder in het midden van de cockpit gezet en bevat de voorruit bevat een augmented reality-systeem dat bijvoorbeeld de ideale racelijn aangeeft. Helaas is Audi niet van plan om de PB18 E-tron in productie te nemen, maar laat wel zien waar Audi op dit moment staat.

Audi PB18

Audi PB18

Audi PB18

Audi PB18

Audi PB18

Audi PB18

Audi PB18

Jorrik Aben

29-jarige petrolhead en mede-oprichter van Hart voor Auto's, dat in 2021 inmiddels zijn 11e levensjaar is ingegaan.