Dit futuristische schepsel was ooit een Lamborghini Aventador

Dit futuristische schepsel was ooit een Lamborghini Aventador

Kode 0 Ken Okuyama

Na een paar glazen whiskey haal je het er misschien uit.

De naam Ken Okuyama zegt je in eerste instantie misschien niet zoveel, totdat ik een aantal auto’s noem waaraan zijn creatieve ziel heeft bij mogen dragen. Denk aan Porsches als de 996 generatie van de 911 en de eerste generatie Boxster. Zijn werk voor de Duitsers maakte blijkbaar iets los bij hun zuiderburen, want niet veel later belde Pininfarina op met de levensveranderende vraag of hij wilde helpen met enkele projecten. Zijn periode in Italië bleek een vruchtbare, gezien er verschillende pareltjes uit voortkwamen. Onder zijn leiding kwamen o.a. de Ferrari 599, de Ferrari Enzo en de P4/5 aan hun wonderbaarlijke vormen.

Maar stoppen moet je op je hoogtepunt, dus verliet Ken in 2006 de beruchte designstudio om zijn eigen avontuur te achtervolgen. Na een korte stint in de wereld van de brillen——jawel, de beste man ontwierp een eigen collectie——kwam hij gauw terug naar de auto-industrie, al was het ditmaal voor zijn eigen bedrijf. Na een aantal geslaagde bakken te hebben neergezet tussen 2007 en 2016, was het dit jaar tijd voor iets werkelijk spectaculairs: de Kode 0. En een auto van zo’n gevierde ontwerper kan natuurlijk nergens anders debuteren dan in Pebble Beach, tijdens de Monterey Car Week.

De Kode 0 valt direct op door zijn bijzondere styling, die ernstig lijkt terug te pakken op de futuristische bolides die in de jaren ’70 en ’80 werden gemaakt. Ken grijpt duidelijk inspiratie uit wagens als de Ferrari Modulo Concept, de Lancia Stratos Zero Concept en de Lamborghini Countach. We blijven even hangen bij dat laatste merk, omdat de Kode 0 in de basis een Lamborghini Aventador is. Dat is sappige info, aangezien dit betekent dat Ken’s nieuwste wagen maar liefst 700 pk en 690 Nm koppel bij zich draagt. De wagen weegt iets minder dan een volwaardige Aventador, maar in een sprint naar de 100 km/u noteert hij praktisch dezelfde tijd, namelijk 2,9 seconden.

Geïnteresseerden mogen behoorlijk de portemonnee gaan trekken. De Kode 0 kost 1,5 miljoen dollar, en dan moet je de donor Aventador nog op de kop tikken. Reken dus maar op een kleine €2 miljoen, als je geluk hebt.

Kode 0 Ken Okuyama

Kode 0 Ken Okuyama

Kode 0 Ken Okuyama

Kode 0 Ken Okuyama

Kode 0 Ken Okuyama

Kode 0 Ken Okuyama

Kode 0 Ken Okuyama

Harry Verolme

Wist als klein kind al dat hij betaald wilde worden om in auto's rond te tuffen. Tegenwoordig gebeurt dat ook, soort van. Heeft naast schrijven en autorijden een ongezonde obsessie voor sushi en hip-hop.