Digitale kentekenplaten in California door foutje massaal gehackt

Digitale kentekenplaten in California door foutje massaal gehackt

Tsja, het was te verwachten toch?

Foto: © Germaninpdx

Het klinkt natuurlijk als de droom voor alle hardrijders: in seconden verander je jouw nummerplaat, nadat je zojuist met iets te veel enthousiame langs de flitspaal reed. Ja, in California werd het nog in oktober vorig jaar (indirect natuurlijk) mogelijk gemaakt. Maar na een beschamend moment zullen inwoners misschien twee keer nadenken voordat ze zo’n digitaal plaatje aanschaffen. Wat gebeurde er?

Een klein team ‘internet-onderzoekers’, onder leiding van Sam Curry, kon daar met gemak in de software komen van Reviver – een grote leverancier van de digitale kentekenplaten in California. Dankzij de ingebouwde SIM-kaart wisten deze slimmeriken het systeem over te nemen. In een blogpost leggen ze uitgebreid uit hoe ze dit deden, maar die ontwikkelaars-jargon laten we even links liggen. Geen dank!

Digitale kentekenplaat

Reviver kwam 6 jaar geleden al met deze techniek, en in 2021 reden er zo’n 175.000 auto’s rond met zo’n kentekenplaat. Met de digitale kentekenplaten wil het bedrijf grote lease-bedrijven meer overzicht geven in hun wagenparken. Attent natuurlijk, maar Reviver moet er ook wat aan hebben. Dus kun je als eigenaar de blanco plaat tegen betaling personaliseren. En worden de lege plekken uiteindelijk opgevuld met reclames.

Een vooral onnodige vernieuwing voor velen, al lijkt het ons ook wel hoe grappig om een eigen plaat te kunnen maken. Kijk maar naar de creatieve invullingen in België en Duitsland. Voor nu heeft de digitale kentekenplaat nog te weinig voorstanders om wereldwijd te gaan. Misschien kunnen we ook maar beter bij het vertrouwde aluminium blijven, toch?

Stijn Dekker

Stijn is al 24 jaar gepassioneerd over auto's. Van een Jaguar E-type tot een Hyundai i20n en alles daar tussen!