Deze VW Touran heeft een R36-blok!

Deze VW Touran heeft een R36-blok!

We hebben al dikke Caddy’s en Transporters gezien, maar een dikke Touran ontbrak nog aan dat rijtje. Tot vandaag: dit is een 13 jaar oude Volkswagen Touran met een VR6 motor!

De Mk1 Touran debuteerde elektromechanische besturing, een primeur in zijn klasse én voor Volkswagen. Vanwege hun betrouwbaarheid rijden de 1,9-liter TDI-modellen nog steeds rond door Europa. De Touran was ook de eerste Volkswagen die werd uitgerust met de nieuwere 2,0-liter TDI die het brandstofinjectiesysteem volledig veranderde. Daar is deze specifieke auto zijn leven mee begonnen; een 140 pk sterke 2,0-liter TDI en een DSG-versnellingsbak.

Maar om welke reden dan ook, wilde de eigenaar wilde meer en koos voor een zogenoemde ‘engine swap’. Er werd gekozen voor het blok van een Passat R36, een 3,6-liter die in standaard uitvoering 260 pk levert. Tevens zijn er een aantal andere kleine modificaties uitgevoerd. Zo is de achterbumper bijvoorbeeld aangepast naar zoals die van een Golf R met de dubbele pijp in het midden. De aangepaste ophanging van KW brengt de auto dichter tot het asfalt, terwijl de remmen van een Audi RS3 komen.

Jorrik Aben

29-jarige petrolhead en mede-oprichter van Hart voor Auto's, dat in 2021 inmiddels zijn 11e levensjaar is ingegaan.