Deze Volkswagen T1 Bulli wil je echt hebben voor de winter

Deze Volkswagen T1 Bulli wil je echt hebben voor de winter

De naam ‘Bulli’ heeft hij te danken aan zijn verbazingwekkende topsnelheid

Eén ding is zeker; in deze oranje lak, ben je altijd vindbaar in de sneeuw. Deze T1 Bulli is het ideale vervoer naar je werk tijdens de wintermaanden. Het busje werd in 1962 gebouwd door ene Kurt Kretzner. Hij wilde een simpel te besturen auto, die met gemak bergen beklom. Na een lange zoektocht op het internet zonder succes, besloot hij zelf iets te maken.

Kurt zou zo’n vier jaar besteed hebben aan het bouwen van dit ‘oranje rupsje’. Onder het chassis van de Bulli, werd een dubbele as gemonteerd met een set 14-inch banden. Achterin werd plaats gemaakt voor nóg een dubbele as, met daar een kettingaandrijving. Die kettingen werden gekoppeld aan 12-inch rupsbanden. Een uniek zicht, dus.

Elk wiel kreeg zijn eigen rem, het heeft een sperdifferentieel en het vermogen wordt geleverd door een 1.2-liter flat-four met maar liefst 30 pk – goed voor een topsnelheid van 35 km/u! Ja, Usain Bolt loopt zelfs harder. Maar die presteert dan weer wat slechter in de sneeuw.

Hoe de T1 Bulli uiteindelijk bij Volkswagen belandde

Volgens Kurt was het ‘de off-roader van alle off-roaders’. Helaas werden er slechts twee gebouwd, en dit is de enige die nog rondrijdt. En zelfs dat is nog bijzonder: hij verdween namelijk kort nadat hij klaar was tot hij in 1985 weer opdook in Wenen, waarna hij door Porsche gekocht werd. Vervolgens werd hij aangekocht door een ‘Bulli-fanclub’ ter restauratie, maar konden deze niet afmaken.

Toen kwam Volkswagen. Hun ‘Classic Vehicles’ divisie kocht hem in 2018 over, en restaureerde het busje van de grond af. Daar werd hij overgespoten in deze opvallende kleur oranje. Mede daardoor is hij nu zonder twijfel het bekendste T1 busje uit de streek.

Bron: © Volkswagen

Kevin Pollemans

Kevin is al jaren actief binnen de automotive, en vertelt met zijn passie opmerkelijke verhalen over alle soorten auto's; van GT3 Touring tot een 2000 GT-R.