Deze video toont aan dat turbo motoren wél goed kunnen klinken!

Deze video toont aan dat turbo motoren wél goed kunnen klinken!

Een veel gehoorde kritiek op de turbo motoren van nu en de toekomst, is dat de geluidsbeleving er flink op achteruit gaat. Neem bijvoorbeeld de BMW M3, voorheen met een V8 blok en tegenwoordig met een zes-in-lijn, biturbo. Het moge duidelijk zijn dat het geluid er nou niet bepaald op vooruit is gegaan…

Porsche bewijst dat het ook anders kan! Porsche heeft afscheid genomen van de atmosferische 3.4 en 3.8 liter zescilinders en daarvoor in de plaats is een geblazen 3.0 liter gekomen. Nog altijd van het boxer-principe, met minder CO2-uitstoot en met meer vermogen! De Porsche 911 991 Carrera moet het nu doen met 370 pk en de Carrera S met 420 pk. Naast de vermogensstijging van 20 pk is ook het aantal Nm koppel toegenomen. De Carrera gaat van 390 naar 450 Nm en de Carrera S gaat van 440 naar 500 Nm. Bovendien is dat maximale koppel al beschikbaar bij een lager toerental; namelijk bij 1.700 tpm.

Ook de prestaties zijn er aanzienlijk op vooruit gegaan. Neem bijvoorbeeld de Carrera 4 en 4S: Met de optionele PDK en het Sport Chrono Pakket sprint de Carrera 4 in 4,1 seconden van 0-100 km/h en dat is 0,4 seconde sneller vergeleken met zijn voorganger. De Carrera 4S wordt er 0,3 seconden afgesnoept, deze sprint in 3,8 tellen naar de 100 km/h.

Ik hou jullie niet langer op: klik op de video hierboven voor het geluid!

Als bonus hebben we nog een aantal plaatjes van fotograaf Mick Kok:

Jorrik Aben

29-jarige petrolhead en mede-oprichter van Hart voor Auto's, dat in 2021 inmiddels zijn 11e levensjaar is ingegaan.