Deze prachtige Ferrari F50 is €3,5 miljoen waard

Deze prachtige Ferrari F50 is €3,5 miljoen waard

Iedereen is bekend met de crème de la crème van Ferrari. Wanneer we hun illustere naam horen vallen, zijn het vooral de F40, Testarossa en 458 die ter sprake komen.

In 1995 kwam Ferrari opnieuw met een jubileummodel. Voor zo’n onthulling is er geen betere plek dan de Autoshow van Genève. Temidden van een groep sleutelpersonen, waaronder Luca di Montezemelo, Sergio Pininfirina en Niki Lauda, werd de F50 voor het eerst aan de wereld getoond.

Meteen was duidelijk dat we te maken hadden met een statement. Daar waar er over de 1000 Ferrari’s F40 geproduceerd waren, konden slechts 349 klanten een F50 aanschaffen. En, hoewel zeer exclusief, was het bepaald geen auto om enkel in Monaco te showen. Het circuit was haar ware thuis.

De reden hiervan, is dat de F50 vele eigenschappen overnam van de Scuderia. Zo is de Formule 1 wagen uit 1990 voor een groot deel de basis voor wat er onder de motorkap ligt. Het exemplaar dat in de F50 ligt, een 4,7 liter V12, produceerde bij 8000 toeren 520 pk. Voor hedendaagse begrippen wellicht geen astronomisch getal, maar dat deed er niet toe. Ferrari streeft ernaar om je in het diepst van je ziel te raken, dus zolang die paarden over die magie beschikken, zijn zij tevreden.

En geloof maar dat ze je ziel betasten. Geloof ook maar dat je dat geen moment vervelend gaat vinden. Zoals gezegd wordt het maximale vermogen bij 8.000 toeren bereikt, maar de beestachtige V12 laat het daar niet bij. Met een oorverdovend geschreeuw strijd de F50 door, tot maar liefst 10.000 rotaties per minuut. Mocht je er de ballen voor hebben, dan zal het je tot ruim boven de 300 km/u helpen.

De F50 is dus vrij zeldzaam én een klaarblijkelijk racemonster in hart en nieren. Veilinghuis RM Sotheby’s kreeg de eer om er binnenkort een te veilen. Gezien het feit dat zij regelmatig unieke exemplaren verhandelen, is het niet gek om eens nader te bekijken wat deze F50 nu zo speciaal maakt.

Qua specificaties is het desbetreffende model geen vreemde eend in de bijt. Wat deze F50 zo speciaal maakt, is vooral de kleur. Waar het misschien als heiligschennis gezien kan worden om je Ferrari niet uit te voeren in Corsa Rood, besloot de klant, net als 3 anderen, om er een Nero Zwart op te gooien. In Noord-Amerika reden er zodoende 2 zwarte Ferrari’s F50. Hier komt echter de pijnlijke twist: “die andere klant” reed hem in de prak. Mocht je dus genoeg poen en doorzettingsvermogen hebben, dan ben jij de enige in Noord-Amerika met zo’n sinister ogende F50.

Reden genoeg voor RM Sotheby’s om dit haarfijne exemplaar hoog aangeschreven te hebben staan. Daarbij komt dat er nét iets meer dan 2000 mijl mee is gereden. Dit alles wetende, verwachten ze bij het veilinghuis dan ook een groot bedrag. De geschatte waarde van de auto ligt momenteel tussen de 3 en de 3,5 miljoen dollar. De tijd heeft ons echter wel geleerd dat zo’n geschatte waarde niet altijd even indicatief is.

Mijn hoop is, dat er met de verkoop van deze prachtauto voor veel mensen een deur geopend gaat worden. Een deur, die de weg toont naar verlichting. De F50 is een ondergewaardeerde Ferrari die meer liefde verdient. Laat deze open Nero F50 de doorbrak zijn. Want laten we eerlijk zijn, deze zie je toch veel liever dan zo’n 458?

Harry Verolme

Wist als klein kind al dat hij betaald wilde worden om in auto's rond te tuffen. Tegenwoordig gebeurt dat ook, soort van. Heeft naast schrijven en autorijden een ongezonde obsessie voor sushi en hip-hop.