Deze Porsche B32 ‘Carrera’ is een Transporter met 911-blok

Deze Porsche B32 ‘Carrera’ is een Transporter met 911-blok

Porsche, B32, 911, Carrera, bus, Volkswagen, Transporter,

Duitsers maken geen grappen. Het is echt geen Volkswagen, maar een Porsche.

En dat bedoelen we zeker niet slecht, want tegenwoordig kunnen Transporters best wat vermogen hebben. Vooral de versies met het woord ‘TDI’ in het rood. Maar dat was vroeger nog niet het geval. Succesvol waren de modellen dan weer wél. De T3 uit 1981 was een waardige opvolger van de T1 en T2, en bleek een ideale alleskunner te zijn.

Maar wat heeft Porsche nou te maken met het succes van de Transporter? Nou, Porsche was destijds enorm competitief in de rally met hun iconische 959. In hun poging om de Parijs-Dakar te winnen, kwamen ze er alleen achter dat het assistentievoertuig (met onder andere reserveonderdelen) hen remde. Porsche keek bij hun Duitse vrienden van Volkswagen, en hadden vooral interesse in de T3 met Synchro. Maar snelheid bleef ook hier een probleem.

Porsche, B32, 911, Carrera, bus, Volkswagen, Transporter,

Iemand bij Porsche had opeens het briljante idee om de 3.2-liter zescilinder boxermotor uit de 911 Carrera ‘op de achterbank’ van de T3 te duwen. Het 911-blok hielp de bus aan zo’n 231 pk met ruim 284 Nm koppel. Ook ‘doneerden’ Porsche de remmen van hun 944 S én de versnellingsbak van de 911 SC (Super Carrera). Het resultaat? Een Porsche B32 busje, dat topt op 208 km/u.

Verassend genoeg werkte dit geweldig voor het Porsche rally-team. Na haar Dakar-uitstapje schijnen er zelfs gesprekken te zijn geweest om de ‘Porsche B32 T3′ in productie te nemen. Destijds konden zulke taferelen serieus overwogen worden, gezien het gebrek aan interesse voor uitstootproblematiek. Helaas bleef productie voor de ‘Porsche B32’ uit. Maar er zijn er wel een handje vol van gebouwd; slechts zeven in totaal. Eén daarvan staat bij Porsche Centrum Gelderland.

De T3 B32 Caravelle uit 1988 staat op het moment nog voor 364.900 euro te wachten. Dit specifieke exemplaar (1 of 7) heeft een nette 130.770 kilometer op de teller.

Bron foto’s: © Porsche Centrum Gelderland

Kevin Pollemans

Kevin is al jaren actief binnen de automotive, en vertelt met zijn passie opmerkelijke verhalen over alle soorten auto's; van GT3 Touring tot een 2000 GT-R.