Deze one-off ABT Audi A1 heeft +400 pk!

Deze one-off ABT Audi A1 heeft +400 pk!

En de straight-piped super A1 klinkt fantastisch!

Audi laat nog even op zich wachten met de introductie van een S1 op basis van de nieuwe generatie Audi A1. ABT Sportsline besloot het heft in eigen handen te nemen en besloten een maand geleden om te gaan sleutelen aan zo’n nieuwe A1. Op het YouTube-kanaal van Daniel Abt kunnen we de ABT Audi A1 1of1 in volle glorie bewonderen en beluisteren.

ABT Sportsline heeft de 2,0-liter TFSI-motor van de TT Cup-raceauto ge├»nstalleerd; de viercilinder turbomotor produceert 310 pk, maar met overboost-functie is er tijdelijk 30 pk extra beschikbaar. Het koppel blijft in beide gevallen op maximaal 400 Nm. Echter heeft de Duitse tuner al met de motor gespeeld om het vermogen naar +400 pk te brengen. Daarnaast ligt de ABT Audi A1 1of1 dichter op de weg, is zo’n 30 millimeter breder aan elke zijde en rolt op 19 inch wielen met centerlock-moer.

Wat de tweekleurige livery betreft, deze is vergelijkbaar met de zwart-witte Audi RS6+ Phoenix die vorig jaar voor Jon Olsson werd gebouwd. Het interieur heeft ook een aantal veranderingen ondergaan; zo werden de achterstoelen verwijderd om plaats te maken voor een rolkooi, terwijl de voorstoelen op maat gemaakte zitplaatsen zijn. Tal van alcantara-afwerkingen samen met een aangepast stuurwiel maken de cockpit af.

Er is nog wel wat werk te doen, namelijk het afstellen van de vering en het maken van de laatste motoraanpassingen. Aangezien dit een eenmalig project is, is de auto niet te koop. Gezien de hoeveelheid werk en tijd die in het project is gestoken, zou het je waarschijnlijk ook een godsvermogen kosten.

Jorrik Aben

29-jarige petrolhead en mede-oprichter van Hart voor Auto's, dat in 2021 inmiddels zijn 11e levensjaar is ingegaan.