Deze Mazda MX-5 Speedster kun je straks écht rijden

Deze Mazda MX-5 Speedster kun je straks écht rijden

Dit keer blijft het niet bij alleen een ‘render’ op Instagram

We zien ze wel vaker voorbijkomen: bizarre conceptmodellen op sociale media. Van een Ferrari-stationwagon tot een Bugatti met vijf stoelen. Meestal gaat het dan om realistische renders van een jonge knul met iets te veel tijd achter de computer. Maar dat is niet het geval bij deze Mazda. Xenex gaat deze Miata MX-5 Speedster serieus in productie nemen.

Ruim twee jaar geleden deelde het bedrijf uit Florida al een conceptversie van de Speedster. Nu blijkt het bedrijf dus te hebben gepeild of er interesse is. En de reacties waren positief genoeg om écht na te gaan denken over productiemodellen.

De Mazda MX-5 Speedster

In de basis gaat het natuurlijk om een Mazda MX-5, in dit geval van de eerste generatie (NA). Om het daadwerkelijk een Speedster te maken, wordt onder meer het windscherm eraf gehaald. Daarnaast maakt een (best elegante) bodykit de MX-5 een stuk breder én langer.

Voor de MX Speedster kun je kiezen uit twee uitvoeringen: een 1.6-liter viercilinder of de standaard 1.8-liter. Visueel is er ook genoeg te bewonderen. Zo zijn er upgrades aan de ophanging, krijg je een set 17-inch velgen en een nieuwe remset van Wilwood.

Vind je de prestaties nog iets te tam? Dan is er een MX Speedster S. Naast een heftigere bodykit, krijg je dan ook nog een supercharger op je Miata. Hiermee is het blok goed voor zo’n 200 pk. En Xenex gaat nog één stap verder; het topmodel is de MX Speedster RS. Deze uitvoering perst haar vermogen uit de bekende LS-V8 van General Motors. Maar liefst 350 pk bij 6800 toeren per minuut. Heerlijk!

Wanneer kunnen we de Speedster verwachten?

Helaas moeten we nog even wachten op een exacte datum. Xenex laat namelijk nog weinig los over de MX-5 Speedster. Maar de tuner laat ons wel weten dat de eerste auto rond maart 2023 klaar is. Heb je serieuze interesse, en een diepe buidel? Dan kun je contact opnemen met het bedrijf via hun website.

Bron: © Xenex

Stijn Dekker

Stijn is al 24 jaar gepassioneerd over auto's. Van een Jaguar E-type tot een Hyundai i20n en alles daar tussen!