Deze flitspaal beloont goed gedrag!

Deze flitspaal beloont goed gedrag!

De omgekeerde flitspaal of spaarpaal, zo wordt hij ook wel genoemd! Een paal die niet flitst, wél kijkt hoe hard je rijdt en waarmee je geld kunt sparen.

In Zundert staat zo’n paal en is bedoeld als positieve stimulans om je aan de snelheid te houden. De snelheidsmeter-spaarpot wordt gekoppeld aan een goed doel en zorgt er voor dat er gemiddeld 25% minder te hard wordt gereden. In overleg met de gemeente en omwonenden wordt bepaald voor welk doel er gespaard wordt; zo is er in het verleden al gespaard voor AED’s en skelters voor de kinderen in de buurt.

Iedere bestuurde die de paal passeert en zich aan de snelheid houdt levert geld op voor het gekozen goede doel. In Helmond en Eerde werd er op deze manier al €500,- en €1700,- opgehaald en in Lith werd zelfs €2000,- gespaard voor felgekleurde waarschuwingspaaltjes voor bij een school. De paal heeft sinds mei 2018 al op vijftien verschillende plekken gestaan in dertien gemeenten. Vooraf wordt het spaardoel vastgesteld en zodra het betreffende bedrag is gehaald, wordt de spaarpaal weer verplaatst naar een andere gemeente.

Meer informatie vind je hier.

Jorrik Aben

29-jarige petrolhead en mede-oprichter van Hart voor Auto's, dat in 2021 inmiddels zijn 11e levensjaar is ingegaan.