Deze ‘1/12’ Maserati MC20 Corse staat nu bij een veilinghuis

Deze ‘1/12’ Maserati MC20 Corse staat nu bij een veilinghuis
Maserati, MC12, Corse, Race, te koop, verzameling, motorsport
Bron: © DuPont Registry

En je krijgt bij aankoop wat ‘goodies’ van Maserati om zelf te kunnen racen.

In 1960 ontwikkelde Maserati haar Tipo 60/61 raceauto’s, met hulp van de legendarische Caroll Shelby. Het plan was om hiermee aan de 24H van Le Mans deel te nemen. Zelfs claimde ze met die wagens ruim 4 minuten sneller te zijn dan de Ferrari’s. Helaas heeft Maserati destijds niet deel kunnen nemen door onder andere een startmotor probleem. Wel won het later nog de ‘Six Hours of Nürburgring.

Ruim 50 jaar later keerde Maserati terug in de motorsport met dit sensationele kanon. De MC12 Corse kreeg echter door ‘homologation‘ regelovertredingen (eisen aan auto voor deelname autosport) al snel een berucht imago binnen de sport, maar bleef onder racefans stiekem een legende.

Waarom? De Maserati MC12 Corse werd ontwikkeld door Ferrari’s F1-technici. Het was daarnaast de enige wagen in de motorsport met het 6.0-liter V12-motorblok van de Ferrari Enzo, gezien die niet verder ging dan het FXX model. Het blok levert een vermogen van 755 PK en 740 Nm koppel naar de achterwielen. Op goede banden kon de MC12 Corse binnen 2.9 seconden naar de 100 km/u gaan.

De combinatie van raceoverwinningen, technische hoogtepunten en gelimiteerde productie van slechts 12 exemplaren maken de Maserati MC12 Corse een ‘must-have’ voor de collectie. Slechts 3 van de 12 MC12’s zijn omgebouwd tot straatlegale versies. Dit exemplaar in het specifiek is nog unieker: de eigenaar schijnt er niet eens in te hebben gereden, en de teller toont daarom ook een bescheiden 197 kilometer.

Dit zou het wellicht de ‘meest originele’ MC12 Corse in de wereld kunnen maken.

Lees ook:

Kevin Pollemans

Kevin is al jaren actief binnen de automotive, en vertelt met zijn passie opmerkelijke verhalen over alle soorten auto's; van GT3 Touring tot een 2000 GT-R.