De verschillen tussen private lease en zakelijk leasen
Bij het leasen van een auto kom je voor de keuze van zakelijk of private lease te staan. Wanneer je een MKB’er bent, heb je ook nog de keuze om de privéauto zakelijk te gebruiken of de zakelijke auto privé te gebruiken. Hier heb je meerdere aanbieders voor zoals ALD private lease. Denk als eerste goed na over de fiscale verschillen van privé of zakelijke leasen. Wat zijn de verschillen en hoe kies je de leasevorm die bij je past?
Zakelijke lease
Over het algemeen wordt zakelijk leasen gedaan wanneer je een auto leaset op naam van het bedrijf. Ook hebben zzp’ers vaak een leaseauto tot hun beschikking op naam van het bedrijf. Het voordeel hiervan is dat de autokosten bij zakelijke lease aftrekbaar zijn. Hieronder valt brandstof, onderhoud, het aanschafbedrag, enz. MKB’ers staan daarnaast vaak voor de keuze om deze auto ook privé te gebruiken of andersom. ALD Automotive heeft bijvoorbeeld gunstige zakelijk lease voorwaarden waarmee je zorgeloos de weg op kan.
Zakelijke kilometers met een privéauto
Wanneer je de keuze maakt om een privé-leaseauto te gebruiken voor zakelijke tripjes, is het zeker handig om te weten dat je 19 cent per kilometer kunt declareren.
Zakelijke auto met privé kilometers
Een percentage van de catalogusprijs van de leaseauto wordt bij het belastbaar inkomen opgeteld wanneer je meer dan 500 kilometer per jaar rijdt. Dit geldt echter wel alleen op de kilometers die voor woon-werkverkeer worden gemaakt.
Privé lease
Privé lease wordt alleen zo genoemd wanneer je als particulier ook een auto privé gebruikt. De auto wordt dan ook op jouw naam gezet door de RDW. Daardoor wordt de auto gezien als jouw eigendom en niet als inkomen. Zo betaal je geen inkomsten, maar wegenbelasting. Een voordeel is dat je bij privé leasen over dezelfde voordelen beschikt als bij zakelijk leasen. Dit wil zeggen dat je altijd verzekerd bent, je altijd recht hebt op vervangend vervoer en een vast bedrag per maand betaald. Ook heb je het voordeel dat je bij privé lease geen fiscale bijtelling betaalt. Helaas zijn de daadwerkelijke autokosten dan weer niet aftrekbaar.
Dit is vooral de beste optie voor mensen die niet graag voor onverwachte kosten komen te staan. Hierbij kun je denken aan wanneer je wel een nieuwe auto wil rijden zonder in één keer een grote investering te moeten doen of dat je niet voor onverwacht hoge onderhoud- of reparatiekosten komt te staan bij een tweedehandsauto. Zo hoef je ook geen lening af te sluiten om je droomauto te financieren. Het nadeel is wel dat de auto nooit van jou wordt.