De Vauxhall VXR8 GTS-R is een gruwelijk afscheidsfeestje

De Vauxhall VXR8 GTS-R is een gruwelijk afscheidsfeestje

Vauxhall VXR8 GTS-R

Alles heeft een begin, en een einde. De VXR8 GTS-R is een wel héél mooi einde!

Je zal ze hier vrijwel nooit zien rijden, maar in bepaalde werelddelen zijn ze razend populair. Vauxhall, de Britse variant van Opel, houdt zich al een tijdje bezig met het aanpassen van Holdens, en dan met name de Commodore: een Australische cult-auto. Vauxhall’s pret-afdeling, die we kennen onder de naam “VXR”, flanste ooit een speciale versie hiervan in elkaar, die ze de VXR8 GTS noemden. Op deze manier maakte het Britse volk kennis met een angstaanjagende gezinsauto, waar Vauxhall doodleuk een wereldberoemd power-blok van General Motors in had gelepeld. Je raadt het misschien al wel, dat is dus een van de LS-motoren die Chevrolet ook gebruikt; een 576 pk sterke V8 met supercharger, om precies te zijn.

Ter ere van Holden, dat praktisch op sterven na dood is, en dit jaar dan ook zelf hun Commodore zal uitzwaaien, besloot Vauxhall hun “Strayan mates” nog een laatste keer in de spotlight te zetten. De kracht zit hem vooral in het laatste lettertje “R” van de limited edition, want dankzij een verbeterd motormanagement en nieuwe, sportievere luchtfilters komt er nog eens 19 pk bij, wat het totaal tot 595 pk brengt. Daarnaast produceert het blok een bizar hoog koppel van 740 Nm. En uiteraard wordt alle kracht gezamenlijk naar de achterwielen gestuurd. Krachtigere remmen, een sperdifferentieel en een breder setje 20″ velgen behoren tot de rest van de add-ons.

De liefhebber is waarschijnlijk al te laat moet er snel bij zijn, want Vauxhall produceert slechts 15 stuks van hun gloednieuwe VXR8 GTS-R. Overigens hoeven kopers niet waanzinnig diep in de buidel te tasten, aangezien deze brute Vauxhall ten opzichte van concurrerende power-sedans een waar koopje is! Omgerekend kost de VXR8 GTS-R zo’n €85.000. Prikkie toch?

Vauxhall VXR8 GTS-R

Vauxhall VXR8 GTS-R

Vauxhall VXR8 GTS-R

Vauxhall VXR8 GTS-R

Vauxhall VXR8 GTS-R

Vauxhall VXR8 GTS-R

Harry Verolme

Wist als klein kind al dat hij betaald wilde worden om in auto's rond te tuffen. Tegenwoordig gebeurt dat ook, soort van. Heeft naast schrijven en autorijden een ongezonde obsessie voor sushi en hip-hop.