De Tesla Model X-100D: De nieuwe Zwitserse politieauto, met Nederlands tintje!

De Tesla Model X-100D: De nieuwe Zwitserse politieauto, met Nederlands tintje!

Tesla Model X-100D

Wedstrijdje doen met de politie is nog nooit zo leuk geweest. In Nederland kun je met een beetje vermogen de politie al zoek rijden, want de Golfjes en Tourans hebben nou niet bepaald veel pit. In Zwitserland gaan ze het anders aanpakken.

De nieuwe Audi A6 Avant moet voor de Nederlandse politie gaan zorgen dat potentiële snelheidsduivels hun voet van het gaspedaal houden of in ieder geval bijgehaald kunnen worden. En met een 3 liter TDI met 272 pk moet dat wel een heel eind goed komen.

Maar dat politieauto’s nog sneller kunnen zijn, bewijst de politie van het Zwitserse Basel-Stadt. De Luxemburgse politie ging ze al voor met de Model S. Maar het Zwitserse departement heeft een 7-tal Tesla Model X-100D’s besteld. En nu komt het Nederlandse tintje: het beveiligingsbedrijf van eigen bodem, Force Pro zorgt ervoor dat de Tesla’s omgebouwd worden tot volwaardige politieauto.

De Tesla’s zijn per stuk ongeveer €40.000,- duurder dan de sjoemeldiesels waar ze op dit moment mee rijden, maar de lagere onderhoudskosten en gebruikskosten maken dat ze toch voor de elektrische auto hebben gekozen. Een aantal mensen hebben het geringe bereik als argument gebruikt om het niet te doen, maar gezien het feit dat de politie nu zo’n 200 kilometer per dag rijd en het bereik van de X-100D 500 kilometer is, is dat argument meteen van tafel geveegd.

En het mooie is, je kunt in de achterbak makkelijk een kooi kwijt om twee politiehonden in kwijt te kunnen, dus politieauto en hondenbrigade in een. Slimme zet Basel, slimme zet.

 

Voor degene die denkt, ik trek zo’n Tesla makkelijk zoek, nog even de cijfers op een rijtje. De X-100D herbergt 311 kW aan vermogen en 660 Nm koppel en dit alles wordt losgelaten op alle vier de wielen. Heb je een gloednieuwe Audi S3, Golf R of een BMW M5 van de E60-generatie, dan hijgt deze Tesla je in je nek bij een stoplichtsprintje, want ook deze Tesla met politiestrepen vliegt binnen 4,9 seconden naar de 100! Zullen we aan het einde van het jaar een toerrit naar Basel organiseren?

Tesla Model X-100D \Tesla Model X-100D

 

Tim Kanters

Van jongs af aan gek van alles wat met auto’s te maken heeft. De passie is nog steeds hetzelfde, enkel zijn de auto’s groter geworden. Neemt jullie mee in zijn beleving en schrijft over het laatste autonieuws, evenementen en meer.