De Proceed Concept is wat elke Kia moet zijn

De Proceed Concept is wat elke Kia moet zijn

Kia Proceed Concept

“Kia, waar haal je nou weer die saus vandaan?”

De laatste tijd zijn er weinig autofabrikanten die kunnen tippen aan de conceptauto’s van Kia. Okay, misschien BMW, maar weinig anderen. De Aziaten bewezen dit vorige week wederom door één enkele foto de wereld in te sturen, waarop hun aankomende concept te zien was. Na een vlugge blik werd al gauw duidelijk dat we te maken hadden met een voor Kia onaangeraakt type auto: de verlengde hot hatch.

Toevalligerwijs is de Proceed Concept, die volgende week op de IAA debuteert, slechts op 500 meter afstand van de beurshal in Frankfurt ontworpen. Het design op zich heeft als doel een hele nieuwe generatie te strikken die wél in Kia’s willen rijden. En door de wagen te voorzien van zowel elegante als sportieve elementen, gaat dit mogelijk nog lukken ook. Kia omschrijft de wagen als “laag, rank en dynamisch”; allerlei karakteristieken die wijzelf terugvinden in de vormen van de auto. De Proceed Concept oogt aerodynamisch genoeg om de meeste bochten er goed van langs te kunnen geven en behoudt door het toepassen van verschillende stijlvolle elementen zijn GT-karakter.

Helemaal nieuw is hij overigens niet. De voorkant, en met name de grille, zijn namelijk geïnspireerd door die van de Stinger, een van onze favoriete Kia’s. Tenslotte introduceert Kia een uniek kenmerk, genaamd ‘Luminline’. Dit is een speciale lichtgevende omlijsting van de zijramen, die de toeschouwer nog eens extra op de delicate lijnen van de Proceed Concept moet duiden. Mocht dat niet lukken, hebben ze altijd nog 20″ velgen en lava rode verf om op terug te vallen.

Kia Proceed Concept

Kia Proceed Concept

Harry Verolme

Wist als klein kind al dat hij betaald wilde worden om in auto's rond te tuffen. Tegenwoordig gebeurt dat ook, soort van. Heeft naast schrijven en autorijden een ongezonde obsessie voor sushi en hip-hop.