[Video] De Nio EP9 verbrijzelt ronderecord op de Nürburgring.

[Video] De Nio EP9 verbrijzelt ronderecord op de Nürburgring.

Niet eens specifiek voor elektrische auto’s, maar voor ALLE auto’s. WAT?!

Voordat we beginnen, gaan we even back to basics, mocht de Nio EP9 je in de tussentijd zijn ontglipt——al kan ik me niet voorstellen hoe dat überhaupt kan zijn gebeurd. Hoewel het een elektrische wagen is, kun je hem met geen mogelijkheid vergelijken met hét oppermerk der elektrische auto’s: Tesla. Mocht je nu toch smachten naar een Tesla vergelijking, dan stel ik voor dat je je een Tesla Roadster voorstelt, maar dan met ongeveer het gewicht van de Titanic aan extra downforce en 15 gigantische paardenranches aan extra vermogen. “Hoeveel?!”, hoor ik je vragen. Nou, in totaal beschikt de EP9 over ongeveer 1360 pk, dus pak je rekenmachine maar!

Goed, laten we nu even kijken wat er precies aan de hand is. 6 minuten en 45,9 seconden voor een rondje over de Groene Hel; dat is er aan de hand. De Nürburgring is het toevluchtsoord voor zo’n beetje iedere bestaande autofabrikant, maar dat ook start-ups als Nio daar niet ontbreken mag sindskort wel duidelijk zijn. Sterker nog, vorig jaar deed de EP9 ook al een aardig vlot rondje over het Duitse asfalt. Toentertijd waren ze echter zo’n 20 seconden langzamer dan nu, dus is er wel degelijk progressie geboekt.

Met deze bizar snelle tijd pronkt hij onofficieel bovenaan de lijst van straatlegale auto’s. Ter vergelijking: de Porsche 918, de snelste van de drie hypercars op het circuit, deed er 6:57 over. De enige wagen die de 918 nog voor zich moet dulden is de amper straatlegale Radical SR8 LM, die zich met een tijd 6:48 maar net achter de Nio EP9 opstelt.

Vergeet overigens niet dat dit niet de eerste keer is dat de Nio EP9 een record neerzet. Het team bracht hun elektrische straatraket eerder dit jaar naar Circuit of the Americas, waar hij twee verschillende indrukwekkende records vestigde: een voor snelste productiewagen, de ander voor snelste autonome wagen. Jawel, dat is hij dus óók nog.

Nio EP9 Nürburgring ronderecord

Nio EP9 Nürburgring ronderecord

Nio EP9 Nürburgring ronderecord

Nio EP9 Nürburgring ronderecord

Harry Verolme

Wist als klein kind al dat hij betaald wilde worden om in auto's rond te tuffen. Tegenwoordig gebeurt dat ook, soort van. Heeft naast schrijven en autorijden een ongezonde obsessie voor sushi en hip-hop.