De zwarte lijst van het CBR, kom jij daar niet op met de Volkswagen Up?

De zwarte lijst van het CBR, kom jij daar niet op met de Volkswagen Up?

Denk je rustig bezig te zijn met je rijlessen en heb je eindelijk je praktijkexamen ingepland, krijg je ineens te horen dat het CBR een zwarte lijst gaat invoeren… deze wordt per 1 september ingevoerd.

Foto: Wachtruimte CBR (Bron: CBR.nl)

Hoezo de Volkswagen Up?

Ik dacht al dat je deze vraag zou hebben. De Volkswagen Up is namelijk een ontzettend fijne auto om in te lessen! Klein, wendbaar en er zit nog snelheid in ook. Door in een Volkswagen Up rijlessen te gaan nemen verklein je misschien de kans om op de zwarte lijst te komen, omdat je bijzondere verrichtingen makkelijker gaan dan in een grote auto. Op de zwarte lijst komen, moet je echt niet willen…

Wat is de Zwarte Lijst?

Je zal het misschien al gehoord hebben, maar dit is niet leuk voor mensen die snel stress hebben of erg zenuwachtig zijn voor het examen. Het is heel simpel, zak je je eerste praktijkexamen moet je 2 weken wachten voordat je voor je her op mag komen. Mocht je je her weer zakken dan moet je opnieuw wachten voordat je weer op mag komen. Dit zijn dan niet alleen 2 weken, maar gelijk 4. Als je dan ook nog voor de 3ekeer zakt, dan moet je maarliefst 15 weken wachten!

Waarom voert het CBR dit in?

Het CBR wil graag dat kandidaten beter voorbereid naar het examen komen. Sommige rijsscholen sturen nu mensen die er nog helemaal niet klaar voor zijn. Dit komt omdat sommige rijsscholen simpelweg zo veel mogelijk examentijden opkopen. Mochten deze kandidaten nu zakken, zit de rijsschool er sowieso nog een aantal extra weken aan vast waardoor ze geen nieuwe leerlingen kunnen aannemen. Door de zwarte lijst in te voeren hoopt het CBR dit tegen te gaan en alleen goed voorbereide kandidaten voor zich te krijgen.

Dus, de zwarte lijst is niet fijn om op te komen natuurlijk. Mocht je nu bezig zijn met lessen en heb je waarschijnlijk examen na 1 september, maak je niet druk om de zwarte lijst. Zorg ervoor dat je gewoon in 1 keer gaat slagen!

Menno van Oers

Vanaf jongs af aan ben ik al gek van auto's. Dit enthousiasme hoop ik graag over te brengen door middel van mijn baan als redacteur bij Hart voor Auto's!