De nieuwe vorm van autoverzekering: Betalen per kilometer

De nieuwe vorm van autoverzekering: Betalen per kilometer

Interessant nieuws voor mensen die maar weinig gebruikmaken van hun auto: de prepaid verzekering. Nationale Nederlanden en Vodafone willen automobilisten de mogelijkheid geven om te besparen op hun autoverzekering door de automobilist per 1000 km gereden kilometers kosten in rekening te brengen. Hoe minder je rijdt, hoe minder je betaalt.

Wat is een Bundelz verzekering?

Voor de nieuwe verzekering die onlangs als proef gelanceerd werd, betalen automobilisten voor een Bundel van 1000 kilometer, 50 euro bij WA-verzekering en 70 euro voor WA-casco. Je kunt maximaal 7 bundels per jaar kopen en (binnen een jaar) opmaken. Stop je tussentijds, dan krijg je een deel van je bundel terugbetaald. Het idee achter de prepaid verzekering is automobilisten die weinig gebruikmaken van hun auto, minder te laten betalen. Het gaat om automobilisten die zeker niet meer dan maximaal 7000 kilometer per jaar rijden. Directeur Kokke van der Werf van Nationale Nederlanden, licht tijdens de bekendmaking toe dat consumenten het eerlijker vinden om te betalen voor het gebruik van een auto dan voor het bezitten van een auto. Vodafone levert een zogenaamde slimme stekker bij het project die het gereden aantal kilometers registreert. Bij deze nieuwe verzekering wordt alleen gekeken naar de intensiviteit van het gebruik. Het maakt niet uit in welke woonplaats je woont, wat voor soort auto je rijdt en de leeftijd van de bestuurder maakt ook geen verschil. Rij je weinig, dan betaal je minder. Van bonus-malussystemen wordt geen gebruik gemaakt.

Goedkoper verzekert door minder kilometers te rijden?

Veel mensen (vaak ouderen) gebruiken hun auto alleen voor korte ritjes. Bijvoorbeeld een ritje naar de supermarkt of een bezoekje aan een familielid. Wanneer je minder dan 7000 kilometer per jaar rijdt, betaal je normaal gesproken dezelfde hoge kosten voor het hebben van een auto als automobilisten die bijvoorbeeld 20.000 km per jaar rijden. Nationale Nederlanden vindt dat dit eerlijker kan. Met de nieuwe Bundelz verzekering kun je op de kosten van je autoverzekering besparen. Rijd je meer kilometers dan de bundel groot is, 1000 km, dan zou deze verzekering duurder worden en kun je beter overstappen naar een gewone verzekering. Het is dus echt geschikt voor mensen die wel een auto nodig hebben, maar er op jaarbasis weinig kilometers mee afleggen.

Wat als je meer dan 7000 kilometer per jaar rijdt?

Rij je meer dan 7000 kilometer per jaar dan is deze verzekering niet geschikt voor je. Je wordt dan geadviseerd om over te stappen op het ouderwetse verzekeringsmodel. Een gewone autoverzekering is dan gewoon voordeliger voor je. Rij je bij lange na geen 7000 kilometer per jaar, maar bijvoorbeeld de helft, dan is deze verzekering pas echt interessant. Hoe minder bundels van 1000 kilometer je oprijdt, hoe goedkoper je namelijk uitkomt op jaarbasis. Elke bundel is 12 maanden geldig. Als de 1000 kilometer op is, wordt een bundel vervangen door een nieuwe bundel van 1000 kilometer. Het eigen risico bij WA-casco is 500 euro per schadegeval.

Wie kan zich opgeven?

Iedereen die denkt dat hij/zij geschikt is voor de Bundelz autoverzekering kan zich aanmelden. De proef wordt minimaal een jaar gehouden. De bestuurder van de auto mag niet ouder zijn dan 30. Hij/zij moet minimaal 8 jaar schadevrij gereden hebben. Je auto mag geen hogere cataloguswaarde hebben dan maximaal 30.000 euro. Om mee te doen aan de proef hoef je geen klant te zijn van Vodafone of Nationale Nederlanden.

Overige voordelen

Overige voordelen van Bundelz kunnen zijn dat mensen de auto vaker zullen laten staan. Als je beloond wordt om minder te rijden, sla je meerdere vliegen in een klap. Minder vervuiling, meer beweging als je bijvoorbeeld boodschappen gaat doen op de fiets of lopend en je hoeft minder te betalen. Via Overstappen.nl kun je diverse autoverzekeringen vergelijken. En dus ook prepaid autoverzekeringen afsluiten.

Autoverzekering Vodafone Nationale Nederlanden

Tim Kanters

Van jongs af aan gek van alles wat met auto’s te maken heeft. De passie is nog steeds hetzelfde, enkel zijn de auto’s groter geworden. Neemt jullie mee in zijn beleving en schrijft over het laatste autonieuws, evenementen en meer.