De nieuwe Porsche Cayenne lijkt hetzelfde, maar is anders

De nieuwe Porsche Cayenne lijkt hetzelfde, maar is anders

Porsche Cayenne 2017

Laat het uiterlijk je niet op het verkeerde been zetten!

Dat de nieuwe Porsche Cayenne eraan zat te komen was ondertussen een publiek geheim. De SUV kon desondanks niet per se rekenen op een warm onthaal, en kreeg vooral gemixte emoties te verduren. Dat de wagen op het eerste gezicht niet veel lijkt af te wijken van zijn voorganger, betekent echter niet dat er verder weinig veranderd is. Integendeel, er is een hoop om te bespreken!

Een van de voornaamste filosofieën die de Cayenne voortaan zal volgen, is het uitdagen van zijn bestuurders, door ze te voorzien van een sportievere rijervaring. De belangrijkste stap in die richting zien we terug in de vorm van elektrische achterwielbesturing, iets wat al eerder verscheen op Porsches als de 911 en de Panamera. Daarnaast kun je agressiever remmen, door het nieuwe Porsche Surface Coated Brake. Dit is een coating op de remschijven die intensiever en duurzamer gebruik mogelijk maakt. Maar wie meer voelt bij keramische remmen, kan zichzelf daarmee ook nog gelukkig maken. Betere besturing wordt overigens verder geholpen door een lichtere koets. Dit is best opvallend, aangezien de SUV in vrijwel ieder opzicht in formaat is gegroeid.

Het klinkt allemaal heel spannend, die sportiviteit, maar zonder enige ontwikkeling op motorisch gebied zullen de voordelen marginaal zijn. Het spreekt daarom voor zich dat Porsche hun nieuwste telg voorziet van een pittiger blok. Daarom beschikt de instapversie al over 340 pk en 450 Nm koppel, voortkomend uit een geblazen 3-liter V6. De Cayenne S, voorlopig nog de enige andere beschikbare versie, moet het doen met een 2,9-liter biturbo V6 die goed is voor 440 pk en 550 Nm koppel. Beide wagens doen er respectievelijk 6,2 en 5,2 seconden over om de 100 km/u te bereiken. De versnellingsbak is overigens wel hetzelfde: de Cayennes beschikken beide over een achttraps Tiptronic S-versnellingsbak.

Op uiterlijk gebied gaat de Cayenne mee met de trend die werd gezet door familieleden als de 911 en de Panamera. De nieuwe designtaal is verfrissend, maar vooral subtiel, en is bij de nieuwe Cayenne voornamelijk te herkennen aan de lichtpartijen en de achterzijde.

De Cayenne wordt, evenals de nieuwe Continental, onthuld op de IAA in Frankfurt. Instappen doe je vanaf €109.800.

Porsche Cayenne 2017

Porsche Cayenne 2017

Porsche Cayenne 2017

Porsche Cayenne 2017

Porsche Cayenne 2017

Porsche Cayenne 2017

Harry Verolme

Wist als klein kind al dat hij betaald wilde worden om in auto's rond te tuffen. Tegenwoordig gebeurt dat ook, soort van. Heeft naast schrijven en autorijden een ongezonde obsessie voor sushi en hip-hop.