De nieuwe Donkervoort F22 is onthuld (en ook bijna uitverkocht)

De nieuwe Donkervoort F22 is onthuld (en ook bijna uitverkocht)

Nog net voor de feestdagen krijgen we een cadeautje uit Lelystad

Al sinds 1978 maakt Donkervoort unieke sportwagens van Nederlandse bodem. Waar het voorheen vooral inspiratie nam van lichtgewichten als de Caterham 7, zet het merk nu een ‘volwassen stap’ in eigen richting met de F22. Vernoemd naar Filippa, de in 2022 geboren dochter van (inmiddels) eigenaar, Denis Donkervoort.

De F22 lijkt nog maar weinig op zijn voorganger, de D8 GTO, die in 2012 geïntroduceerd werd. Vooral omdat letterlijk elk onderdeel vernieuwd is. Tóch houdt het dezelfde principes: snelheid, vedergewicht en directheid. Dit is onder meer mogelijk door de bizarre ‘power-to-weight-ratio’: ruim 470 pk (of zelfs 500 met de optionele free-flow uitlaat) uit een vijfcilinder turboblok van Audi in een chassis van slechts 750 kilo. Dat vermogen loopt natuurlijk via een handbak met vijf versnellingen.

De F22 is een serieuze sportwagen

Prestaties vallen ook niet tegen: de F22 versnelt in 2,5 seconden naar de 100 en in 7,5 seconden zit je al op de 200. In theorie moet je de 290 km/u wel halen, al lijkt dat ons niet heel comfortabel. De F22 is een gewoon een serieuze sportwagen. Hij duwt je met 2,15 g door bochten, remt 30 procent harder en is twee keer zo stijf als de D8. Dit heeft het nieuwe model allemaal te danken aan Donkervoorts eigen koolstofvezel techniek. Het spul bleek erg succesvol en werd sinds de uitvinding ondergebracht bij een aparte divisie met internationale klanten in de hypercar-industrie, en zelfs in de Formule 1.

De Donkervoort F22 bouwt verder op het succes van zijn voorganger. Zo krijg je een uitneembaar targadak en een afstelbare ophanging (tot 35 millimeter). Het dashboard is ook een stuk ‘schoner’. Veel functies bedien je nu op het stuur, of via de optionele tablet aan de bijrijderskant.

Exclusief model

Het nieuwe model is tot in detail op smaak te maken. Je zult dan wel snel moeten zijn met bestellen. De eerste F22’s rollen in januari 2023 de fabriek uit voor een bedrag van 245.000 euro. Donkervoort plande in eerste instantie productie van slechts 50 exemplaren, maar die waren al snel uitverkocht. De Nederlandse fabrikant verhoogde het daarom naar 75. Nog steeds een gelimiteerd model dus.

Bron: © Donkervoort

Stijn Dekker

Stijn is al 24 jaar gepassioneerd over auto's. Van een Jaguar E-type tot een Hyundai i20n en alles daar tussen!