De nieuwe Audi SQ8 TDI: 435 pk en 900 Nm!

De nieuwe Audi SQ8 TDI: 435 pk en 900 Nm!

Het SUV-assortiment van Audi heeft een nieuwe koning!

Iets meer dan een jaar nadat de ‘normale’ Audi Q8 voor het eerst op de openbare weg te zien was, heeft Audi de tijd genomen om de SQ8 TDI voor Europa te onthullen. Audi’s heetste Q8 – tenminste totdat de RS Q8 op de markt komt – maakt gebruik van een 4,0-liter V8 diesel met dubbele turbo, die is gekoppeld aan een achttraps automatische versnellingsbak. De motor wordt versterkt met een 48-volt milde hybride systeem en zorgt ervoor dat de SQ8 TDI tussen 1.250 en 3.250 toeren over het maximale koppel van 900 Nm beschikt, het verbruik daalt als gevolg met een halve liter per 100 kilometer.

Bovendien kan de SQ8 TDI één ​​van zijn twee turboladers uitschakelen om brandstof te besparen bij lage snelheden. Hij gebruikt zijn milde hybride technologie om 11 pk naar de wielen te sturen, waardoor de SQ8 TDI voor maximaal 40 seconden tussen 40 en 100 km/h kan blijven rijden zonder dat de motor actief is. 0 tot 100 km/h moet te doen zijn in een vlotte 4,8 seconden en de topsnelheid zal begrensd zijn op 250 km/h.

Een optionele ophanging voegt een sportdifferentiaal toe aan de achteras, waardoor de SQ8 TDI in om bochtige bergwegen aan te pakken. Ook beschikbaar zijn de carbon-keramische remmen en een vierwielaandrijving voor strakkere bochten op lage snelheden en verhoogde stabiliteit bij hoge snelheden.

Visuele upgrades zijn er in overvloed, met onder andere een nieuwe S-grille, een aangepaste voorkant met extra luchtinlaten, LED-verlichting, een matzwarte diffuser en vier uitlaatpijpen. Het interieur krijgt een klassieke Audi S-trim-stijl, inclusief lederen stoelen met diamantmotief en de alcantara-afwerking.

Jorrik Aben

29-jarige petrolhead en mede-oprichter van Hart voor Auto's, dat in 2021 inmiddels zijn 11e levensjaar is ingegaan.