De moeder aller Kia’s (370 pk) komt ook naar Nederland!

De moeder aller Kia’s (370 pk) komt ook naar Nederland!

Kia Stinger GT

Tenminste, als de vooruitzichten zo rooskleurig zijn als wij hopen.

Voor ik begin met schrijven, check ik vlug even de website. Mijn vermoedens worden binnen luttele seconden bevestigd: er is hier nog nóóit over een Kia geschreven. Laat ik vooropstellen dat dit niet zo zeer een verwijt is, maar juist de staat van het merk moet aanduiden. Ondanks dat ze overvloeien van energie, en druk bezig zijn met het veranderen van hun imago, zijn er slechts enkelingen die daadwerkelijk hun hoofd draaien wanneer ze door zo’n Koreaan gepasseerd worden. Precies om deze reden werd hun game changer, de Stinger, begin dit jaar op de New York Auto Show, buitengewoon warm onthaald.

De Gran Turismo is namelijk niet alleen een sjieke bak, hij wordt ook (o.a. door henzelf) de hemel in geprezen, waardoor je haast het idee krijgt dat het hun eigen Messias is. Kia noemt het hun snelste, krachtigste en meest dynamische auto ooit. Niet dat dat nu zoveel zegt, maar goed, ze hebben wat cijfers om hun statement te onderbouwen, dus we zien het door de vingers.

Kia presenteert aanvankelijk drie verschillende motorvarianten, waarvan “de minst indrukwekkende” een turbobenzine is, die goed is voor 255 pk en 353 Nm koppel. Deze komen voort uit zijn 2-liter viercilinder motor. Een treetje hoger vinden we de enige diesel uitvoering, die 200 pk en 440 Nm koppel uit zijn 2,2-liter blok zuigt. Dit betreft overigens, net als de 2-liter benzine, een viercilinder. Dan, het moment suprême, hét topmodel: de Stinger GT zelf. Dankzij zijn 3,3-liter zescilinder is de GT aanzienlijk sterker dan de rest van het gamma. De wagen produceert maar liefst 370 pk en 510 Nm koppel, wat absoluut geen zwakke figuren zijn. Natuurlijk, in diezelfde klasse bestaan er genoeg wagens met meer vermogen, maar voor zo’n eerste powersedan is het bepaald geen misstap geweest.

Ondanks dat Kia zelf heeft laten weten dat de Stinger eind 2017 op Hollande bodem terecht moet komen, geven ze nog niet prijs welke varianten er precies onze kant op zullen komen. Wij hopen natuurlijk op die wonderbaarlijke GT, maar of het ook zover gaat komen, weet voorlopig nog geen mens. Zonde.

Kia Stinger GT

Kia Stinger GT

Kia Stinger GT

Kia Stinger GT

Kia Stinger GT

Kia Stinger GT

Harry Verolme

Wist als klein kind al dat hij betaald wilde worden om in auto's rond te tuffen. Tegenwoordig gebeurt dat ook, soort van. Heeft naast schrijven en autorijden een ongezonde obsessie voor sushi en hip-hop.