De Mercedes SLR McLaren is een supercar-koopje!

De Mercedes SLR McLaren is een supercar-koopje!

Althans, als je hem vergelijkt met de supercars uit zijn tijd…

Meer dan een decennium later is de SLR McLaren velen malen toegankelijker dan zijn tijdgenoten. De volgende ronde van hypercars – zoals de Aston Martin Valkyrie en Mercedes-AMG One – zullen belachelijk duur zijn. Dus als je geen miljoenen te besteden hebt, maar je bent nog steeds vast besloten op het kopen van een supercar, kun je ook een schaal lager shoppen – zoiets als een Lamborghini Aventador of Ferrari 812 Superfast – of ga een paar jaar terug naar een van de vlaggenschepen die in het vorige decennium zijn uitgebracht. Zoiets als een Mercedes-Benz SLR McLaren misschien?

Rond 2002-2003 lanceerde Ferrari de Enzo, Porsche rolde de Carrera GT uit en Mercedes kwam met een Formule 1-samenwerking met McLaren om de SLR te produceren. De resulterende machine was enigszins een compromis tussen de luxe uit Stuttgart en Woking’s voorliefde voor techniek. Tot op de dag van vandaag is het nog steeds een van de meest exotische auto’s ooit die de zilveren ster draagt. De V8 onder de kap is door AMG onder handen genomen, en met een tussen de cilinderbanken in geplaatste mechanische compressor wist de huistuner van Mercedes-Benz er 626 pk en 780 Nm uit te persen.

Van de Mercedes-Benz SLR McLaren werden zo’n 2.157 exemplaren gebouwd, en dat is een stuk meer dan zijn concurrenten. Het is namelijk bijna twee keer zoveel als de Porsche Carrera GT en bijna vijf keer zoveel als de Ferrari Enzo Ferrari. En dat is ook te merken in het aanbod van vandaag de dag: de goedkoopste Ferrari Enzo Ferrari begint bij ruim €2,1 miljoen en bovendien staan er slechts 6 te koop. De duurste kost je €3,5 miljoen. De Porsche Carrera GT is al een stuk goedkoper verkrijgbaar: €525.000,- ben je minstens kwijt als je één van de 30 exemplaren op Mobile.de wilt kopen. De duurste kost je ruim €1 miljoen.

Van de Mercedes-Benz SLR McLaren staan er maar liefst 78 te koop, waarvan de goedkoopste ‘slechts’ €164.000,- kost. Natuurlijk kun je hier ook miljoenen kwijt zijn maar dan heb je wel een speciale uitvoering te pakken. Zo staat er ook een SLR McLaren Stirling Moss te koop voor ruim €2,2 miljoen.

Jorrik Aben

29-jarige petrolhead en mede-oprichter van Hart voor Auto's, dat in 2021 inmiddels zijn 11e levensjaar is ingegaan.