De Mercedes A Sedan: een hoopgevend concept

De Mercedes A Sedan: een hoopgevend concept

Mercedes-Benz A Sedan Concept

Daar waar de meeste conceptwagens ons afschrikken, zet Mercedes een stap in de goede richting.

De Autoshow van Shanghai begint al redelijk zijn vorm aan te nemen, en dan bedoel ik met name aan het Duitse front. Aangezien China een gigantische markt is voor ons Europeanen, is het behoorlijk nuttig om zo nu en dan ook wat nieuw spul te verschepen richting het Oosten. En hoewel we hier niet per se te maken hebben met een nieuwe wagen, gezien het nog wel even kan duren voordat hij in productie gaat — als dit überhaupt al gaat gebeuren — moeten we de A Sedan Concept zeker niet over het hoofd zien.

In dat opzicht zijn conceptwagens ook ontzettend belangrijk, aangezien ze veelal de koers bepalen van een compleet automerk. Zeker wanneer je te maken hebt met een volledig continent dat met veel plezier een fors percentage van je auto’s aanschaft, kan dit hét verschil betekenen tussen een opleving en een crash van je marktaandeel.

Wat dat betreft helpt het ook aardig mee dat Mercedes hun conceptwagen introduceert als een premium limousine, want als ze ergens graag zulke labels op hun auto’s hebben, is het daar wel. Desondanks krijg ik toch een beetje het idee dat we lukraak met termen aan het gooien zijn. Toegegeven, de A Sedan toont heel wat overeenkomsten met de “limousine” zoals wij die tegenwoordig kennen, maar de ware kenmerken lijken te ontbreken. De wagen ziet er enorm luxueus uit, dankzij imposante ramen en de vorming van de C-stijl, maar mist aan de andere kant weer de lengte die we gewend zijn van een echte premium wagen. Met zijn 4,57 meter is hij een kleine 10 centimeter korter dan de vergelijkbare CLA.

Om dit te compenseren is er dan weer wel de Panamericana grille, die de oplettende kijker ongetwijfeld al gespot zal hebben. Deze grille vinden we normaliter alleen op de AMG-modellen, maar Mercedes lijkt zijn filosofie te hebben aangepast. In die zin is deze A Sedan dan ook een voorbode van al het groots dat ons te wachten staat, want de designtaal van hun conceptwagen spreekt boekdelen. Voor ons betekent dit minder gekreuk, wat ruimte creëert voor een strak maar vloeiend ontwerp op een hele reeks aan Mercedessen. En dat is iets wat we maar al te graag zouden zien, of niet?

Mercedes-Benz A Sedan Concept

Mercedes-Benz A Sedan Concept

Mercedes-Benz A Sedan Concept

Mercedes-Benz A Sedan Concept

Mercedes-Benz A Sedan Concept

Mercedes-Benz A Sedan Concept

Harry Verolme

Wist als klein kind al dat hij betaald wilde worden om in auto's rond te tuffen. Tegenwoordig gebeurt dat ook, soort van. Heeft naast schrijven en autorijden een ongezonde obsessie voor sushi en hip-hop.