De meest opvallende safety cars in de motorsport

De meest opvallende safety cars in de motorsport

Afgelopen weekend was de Safety Car wederom het middelpunt van de aandacht tijdens een Formule 1 weekend. Misschien wel de meest opvallende safety car van de afgelopen jaren F1. Het uitvallen van Daniel Ricciardo in de laatste ronden van de Monza GP bracht de Safety Car naar buiten. Waar normaal gesproken de leider van de race ‘opgevangen’ wordt, ging dat dit weekend even mis; de Mercedes van George Russell zat in de achteruitkijkspiegel van de Aston Martin Vantage. Genoeg reden voor ons te kijken naar een aantal andere opvallende Safety Cars in de autosport. Niet om hun rijkunsten maar om de looks.

BMW M5 MotoGP

BMW

Niet alleen de Formule 1 heeft de beschikking over bloedsnelle Safety Cars. Ook de MotoGP is niet vies van wat bruuts om de stoet van motoren aan te voeren. Deze M5 uit 2018 is door onze Duitse vrienden volledig bekleed met optionele ‘M Divisie’ performance onderdelen. Van de dikke diffuser tot de herkenbare BMW nieren; alles is in carbon erop geplakt. 592 PK onder de motorkap moeten de MotoGP weer in veilige banen brengen. Dat moet wel lukken.

McLaren 570S GT Championship

Automobiles Review

Ook Britse wagens zijn goed vertegenwoordigd in de motorsport. Zo is deze 570S met twin-turbo V8-blok helemaal geen verkeerde keuze als ‘Pace Car’ voor de Britse raceserie ‘GT Championship’. Deze ‘Britse vogel’ heeft met 562 PK genoeg vermogen om zijn broertjes (ze racen daar namelijk met de 570S GT4 en 650S GT3) in bedwang te houden.

Lamborghini Countach GP Monaco

Formula 1

Om even in de sferen te blijven van de Monza GP van vorige week, kijken we ook nog naar Safety Cars in de koningsklasse. Ferrari is namelijk niet de enige Italiaanse renstal die met haar auto’s een paar ronden aan de leiding heeft gereden. Deze Lamborghini Countach heeft namelijk ook zijn kilometers mogen afleggen op een Formule 1 circuit. In totaal drie keer heeft deze ‘rode stier’ als Safety Car gediend. In 1981, 1982 en 1983 was dit het geval tijdens de Monaco GP.

Benieuwd naar de krachtigste F1 Safety Car ooit? Lees het hier.

Laurits van den Broek

Laurits heeft een passie voor auto's en met name de snelle auto's van Lamborghini. Alleen jammer dat hij dagelijks met een Tesla Model 3 Performance (dat dan wel) naar werk gaat.