De Manhart MH4 GTR: een unieke M4 met 708 pk!

De Manhart MH4 GTR: een unieke M4 met 708 pk!

Tuner Manhart Performance is geen nieuwkomer in de scene. Ditmaal namen zij een op 200 stuks gelimiteerde BMW M4 DTM Champion Edition onder handen.

In 2012 keerde BMW terug naar de DTM en completeerde daarmee opnieuw het trio van de grote Duitse drie, die vanaf dat moment opnieuw de strijd aan gingen in de toerwagenserie. BMW was direct succesvol en won zowel de coureur- als de constructeurstitel, toen nog met de M3 DTM. Verdere titels volgden, met de overstap naar de M4 DTM in het seizoen van 2014. In het eerste seizoen met deze nieuwe auto wist BMW-coureur Marco Wittmann ook de coureurstitel te winnen.

Om dit succes te vieren lanceerde BMW in 2014 een strikt gelimiteerd speciaal model van de M4, de DTM Champion Edition. Dit werd vervolgens nog eens om dezelfde reden herhaald 2016. Manhart Performance heeft nu één van de 2016-modellen, die in ook in een oplage van slechts 200 exemplaren werd geproduceerd, omgetoverd tot de Manhart MH4 GTR.

In tegenstelling tot wat gewoonlijk het geval is bij de projecten van deze tuner, geeft de nieuwe modelaanduiding nog geen enkele indicatie van de
nieuwe specificaties van de auto. Maar natuurlijk levert de MH4 GTR, mede dankzij waterinjectie, meer vermogen dan de 500 pk en 600 Nm van de standaard auto. De M4 heeft een ECU-remapping gekregen in combinatie met een nieuwe intercooler van CSF, evenals een nieuwe carbon fiber inlaat van ARMA en een roestvrijstalen uitlaatsysteem met kleppenfunctie.

Al met al resulteert dit in een vermogen van 708 pk en 980 Nm! Om ondanks dit brute vermogen zijn taak probleemloos te kunnen blijven uitvoeren, heeft ook de zeventraps transmissie met dubbele koppeling een upgrade gekregen.

De BMW M4 DTM Champion Edition is in elk opzicht een sensationele auto te noemen. Toch heeft Manhart ook op dit vlak verdere vooruitgang geboekt met de toevoeging van een carbon voorspoiler met extra lip, een nieuwe achtervleugel en een carbon fiber diffuser. Een extra spoilerlip op het kofferklep en de buitenspiegelkappen, elk uit de collectie van M Performance en gemaakt van carbon fiber, zijn ook aan de auto toegevoegd. Bovendien kreeg de M4 een nog opvallendere carrosseriestijl, maar met behoud van de originele kleurencombinatie. De wielkasten zijn nu voorzien van gesmede, in-house Manhart Concave One velgen van 20 inch.

Ook in het interieur hing in originele staat een onmiskenbare racesfeer. Manhart heeft deze sfeer verder versterkt met een stuurwiel, bekleed met Alcantara uit van M Performance Parts, Recaro kuipstoelen met gedeeltelijk lederen bekleding en verschillende carbon fiber sierelementen.

Het complete kit kost je, naast een BMW M4 DTM Champion Edition, zo’n €18.907,56. De gehele prijslijst vind je hier.

Jorrik Aben

29-jarige petrolhead en mede-oprichter van Hart voor Auto's, dat in 2021 inmiddels zijn 11e levensjaar is ingegaan.