De Koenigsegg Jesko in detail!

De Koenigsegg Jesko in detail!

De Koenigsegg Jesko is de nieuwste hypercar van de autobouwer uit Angelholm, Zweden. De auto debuteerde tijdens de Autosalon van Genève van dit jaar met een grote belofte dat ‘ie maar liefst 485 km/h zou kunnen behalen. Het valt niet te ontkennen dat de Jesko, genoemd naar de vader van Christian von Koenigsegg, een waar technologisch meesterwerk is en in deze nieuwe video wordt er meer licht geworpen op enkele van zijn belangrijkste kenmerken.

De video komt van het DragTimes-kanaal op YouTube dat onlangs een nieuwe Koenigsegg-dealer in Florida bezocht. Daar hadden de mensen de kans om wat tijd door te brengen met één van de twee edities van de Zweedse hypercar. Preciezer gezegd, dit is de zogeheten ‘track edition’ die bedoeld is voor gebruik op het circuit. In de andere variant draait alles om topsnelheid en het doorbreken van de 300 mijl per uur grens, 485 km/h dus.

De video begint met een rondleiding door het motorcompartiment, waar zich ook de nieuwe automatische versnellingsbak met negen versnellingen bevindt. Ook kun je de achterste drievoudige ophanging bekijken (dezelfde ophanging wordt overigens ook aan de voorkant gebruikt), waardoor de Jesko absoluut stabiel blijft. Een ander zeer interessant feitje dat we uit de video hebben geleerd, is dat de eerste leveringen van de Jesko gepland staan voor 2023. Houd in gedachten dat alle 125 auto’s inmiddels al verkocht zijn en dat de productie over twee jaar moet starten. Koenigsegg produceert alle componenten, behalve de banden, van de Jesko in eigen huis.

Jorrik Aben

29-jarige petrolhead en mede-oprichter van Hart voor Auto's, dat in 2021 inmiddels zijn 11e levensjaar is ingegaan.