De enige matzwarte Ferrari Enzo staat nu bij RM Sotheby’s

De enige matzwarte Ferrari Enzo staat nu bij RM Sotheby’s

De zeldzame sportwagen uit Maranello kent wel een flink onderhoudsboekje.

Slechts 400 exemplaren werden er van de Ferrari Enzo aan klanten verkocht – zelfs nu discussiëren liefhebbers nog over het exacte aantal – en kan dus zeker ‘exclusief’ genoemd worden. Maar Ferrari maakte het nog bonter, en liet slechts één van de supercars de fabriek uit in een ‘matte nero opaco‘ lak. De kilometerstand van deze Enzo is in twintig jaar bovendien maar weinig veranderd. Het exemplaar zal dan ook niet voor een ‘scherpe prijs’ het veilinghuis verlaten.

De Enzo kent zelfs nu nog bizarre cijfers: met de 6.0-liter V12 heeft de bestuurder beschikking over 660 pk en 657 Nm. Hiermee zit je in 3,6 seconden op de 100 km/u, en rijd je ‘in het rood’ bij 350 km/u.

Uitzondering voor koninklijk lid

Waarom dit kleurtje zo bijzonder is? Het merendeel van de Ferrari’s kreeg destijds het welbekende ‘rosso corsa‘, met alleen uitzonderingen voor geel, zilver of blauw spuitwerk. Nou ja, Ferrari maakte soms (graag) een uitzondering voor haar trouwste klanten. Zo ging deze matzwarte Enzo naar een lid van de koninklijke familie van Brunei – zou hij geïnspireerd zijn door de ruwe olie in het land?

Ferrari Enzo kent dure onderhoudshistorie

Volgens het veilinghuis RM Sotheby’s verliet de Enzo, na ruim vier maanden bouwen, in oktober van 2004 de fabriek in Maranello. ‘De bijzondere wagen kreeg een garageplek in Londen, waar de familie destijds verbleef. Na enkele kilometers door de Engelse straten, werd hij richting regio Azië en Oceanië gestuurd’, vermeldt het veilinghuis op hun website. De Ferrari Enzo reed slechts 5.740 kilometer.

De matzwarte Enzo kreeg een nieuwe laag verf bij Carrozzeria Zanasi – Ferrari’s eigen spuitcabine in Maranello. Ook de lampen, schakelaars en glasplaat boven de motor werden opgefrist. Hier kreeg de Enzo de speciale lak. Wat het kleurtje kostte? Maar liefst 110.000 euro.

De veiling opent van 5 december, en sluit twee dagen later. Hier kun je de Enzo nog eens goed bekijken

Bron: © RM Sotheby’s

Laurits van den Broek

Laurits heeft een passie voor auto's en met name de snelle auto's van Lamborghini. Alleen jammer dat hij dagelijks met een Tesla Model 3 Performance (dat dan wel) naar werk gaat.