Rijtest: Is de BMW M440i xDrive Gran Coupé een alleskunner?

Rijtest: Is de BMW M440i xDrive Gran Coupé een alleskunner?

Wil je een auto die veel ruimte en veel comfort biedt? Moet hij daarnaast ook nog eens lekker sportief zijn? Neem dan een kijkje naar deze BMW M440i xDrive Gran Coupe.

Tegenwoordig moet een auto luxe hebben en dat uitstralen, hij moet comfortabel zijn, leuk kunnen rijden en als het dan ook nog even kan moet hij nog alle nieuwe snufjes hebben. Nou, ik mag gelukkig uit ervaring spreken dat deze BMW 4 serie alles heeft wat tegenwoordig verwacht wordt van een auto, en zelfs nog een beetje meer.

Rijgedrag

De 6-in-lijn turbo met ondersteunende elektromotoren is subliem. Met zijn 374pk en 500Nm aan koppel kan je met deze BMW doen wat je wil. Zet hem in Eco Pro en de auto is stil, vrijgevend en heel erg soepel. Comfort wordt al een beetje heftiger. De elektromotoren ondersteunen iets minder waardoor de auto een beetje hoger in de toeren gaat zitten. Hierdoor krijg je het mooie geluid van de motor iets beter te horen. Wil je echt gas geven? Zet hem in sport of sport plus en de auto transformeert van een stadswagen naar een circuitmonster. Het is ongelofelijk hoe snel en agressief een auto kan worden door middel van 1 knopje in te drukken. De uitlaat gaat open en de turbo wordt naar volle potentie gebruikt. In 4,4 seconde (op papier) zit je op de 100. Dit is mij alleen niet vaak gelukt. 

Sterke punten

Het sterkste punt is voor mij het comfort met het leren interieur en de elektrisch verstelbare M-stoelen valt er niks te klagen. Althans, bijna niks want het is en blijft een lage auto. Het in- en uitstappen kan voor sommigen nog wel eens lastig zijn. Het stuurwiel heeft een fijne grip. Hij is wat dikker en is natuurlijk ook helemaal van leer. Daarnaast zijn de stoelen en het stuur verwarmbaar en voor de personen die voorin zitten is er sowieso genoeg hoofdruimte. Achterin kan dit voor sommige nog een beetje krapjes worden. Daarnaast zijn alle camera’s en sensoren die je wil aanwezig waardoor het veel makkelijker wordt deze toch wel grote bolide de manoeuvreren door het verkeer. 

Aan ruimte is er ook geen gebrek. Deze 5-persoons coupé heeft precies genoeg ruimte om met 4 personen heel comfortabel te zitten. Wil je er met 5 volwassenen een stuk mee gaan rijden is het mogelijk, maar kan het zijn dat het achterin wat krapjes wordt. De mensen op de achterbank hebben genoeg beenruimte beschikbaar. Als we naar de kofferbak gaan kijken verbaast het je met hoeveel ruimte je hier kan spelen. Boodschappen voor een hele week gaan er makkelijk in. Met de achterbank uitgeklapt is er ruimte voor 470 liter, klap je de achterbank in past er ineens 1290 liter in.

Genoeg gepraat de sterke punten aan de binnenkant van de auto. Het exterieur van deze BMW 4 serie is al een sterk punt op zich. Met het M pakket is deze auto een verschijning op de weg. Alle extra’s die met het M-pakket worden geleverd, zorgt het ervoor dat deze auto er gewoon ongelofelijk dik uitziet. Iets waar sommige mensen nog wel aan moeten wennen is de grote grille. Tijdens het rijden merkte ik dat mensen het eigenlijk toch wel mooi vinden. Op de foto’s is het natuurlijk altijd anders als in het echt. 

Zwakke punten

Helaas heeft de BMW een aantal minder sterke punten. Te beginnen met het verbruik. Ik red het niet om 500 kilometer met een volle tank (60 liter) te rijden. Nou kan het zijn dat ik het wel leuk vond om in sport te rijden maar zelfs toen ik het echt probeerde is het me niet gelukt. Verwacht dus veel bezoekjes aan het tankstation. Het tweede punt is de grote van de auto. Het was in sommige momenten heel spannend, bijvoorbeeld in een parkeergarage. Gelukkig heb je de 360 graden camera tot je beschikking maar alsnog zijn situaties als deze geen pretje in de bijna 5 meter lange auto.

Conclusie rijtest BMW M440i Gran Coupe

Wat heb ik een plezier gehad in deze BMW. Puur het feit dat je alles kan wat je wil met deze auto laat mij fijn instappen. Langere afstanden zijn heel comfortabel en makkelijk te rijden. Heb je zin om lekker even gas te geven op mooie wegen, deze auto kan dat makkelijk! Hier moet je dan helaas wel wat vaker voor naar het tankstation. Al met al is de BMW M440i xDrive Gran Coupe veelzijdig, praktisch, comfortabel, en een lekker sportieve auto. Kijk voor meer informatie op BMW.nl.

Menno van Oers

Vanaf jongs af aan ben ik al gek van auto's. Dit enthousiasme hoop ik graag over te brengen door middel van mijn baan als redacteur bij Hart voor Auto's!